Spin ribolov

4900

Spin, špinanje, blinkanje, varaličarenje – neki su od naziva među ribolovcima za lov ribe varalicom. Tehniku ribolova, prvenstveno umjetnim mamcima, iako ima varijanti i blinkanja mrtvom, pravom, ribicom u tzv. sistemima.

spin ribolov

Radi se o veoma rasprostranjenoj u svijetu i veoma popularnoj tehnici ribolova, prije svega grabežljivih riba kao što su štuka, smuđ, pastrva, klen, grgeč, bass, bolen, glavatica i sl., dok postoje i tzv. mirne vrste koje možemo loviti varalicom. Blinkanje je moguće ne samo na slatkim vodama, već i na moru, podjednako uspješno i s obale i iz čamca. Kada je riječ o blinkanju s plovila onda je moguće klasično blinkanje sa zabacivanjem i povlačenjem mamca prema sebi te vučenje, panulanje mamca iz plovila, bilo laganim veslanjem, bilo snagom vanbrodskog motora.

Pribor potreban za ovu tehniku sastoji se od spin štapa različite gramaže, odnosno težine bacanja (za laki, srednji i teški spin), odgovarajuće role, bržeg ili sporijeg prijenosa (na kojoj je namotana uzica – monofil (najlon) ili upredenica) te mamca – varalice. Umjetni mamci ili varalice kojima se blinka dijele se na leptire ili spinere, žlice, rotirajuće ili turblere, voblere ili teturavce te razne vrste silikonskih ili gumenih varalica. Varalice mogu, ali ne moraju imitirati razne vrste ivotinja u vodi, koja su hrana grabežljivih riba (ribice, insekti, žabe, crvi i sl.).

Spin tehnika spada u aktivne tehnike ribolova u pokretu. Ribolovac tijekom blinkanja prelazi znatne udaljenosti uz rijeku ili jezero, ponekad po nekoliko kilometara, a ponekad i desetak. Zato ribolovac mora biti odgovarajuće odjeven. Za ribolov na brzim planinskim rijekama mora imati i visoke čizme – hlače, koje mu omogućuju kretanje kroz vodu. Mora imati prsluk s puno džepova u koje stanu sve kutije s potrebnim varalicama baš za tu vodu i ribu koju lovi te ostalim sitnim priborom (kopčama za vezanje varalica, škarama i peanama za vađenje udice). U opremu ulazi i podmetač za prihvat ribe, ako je ribič ne prihvaća rukom.

Unutar ove tehnike razvili su se i specijalistički ori- jentirani ribolovci koji blinkaju, npr. samo štuku i smuđa, pastrvaši, blinkeraši na soma itd. Spineraši bassa ili pastrvskog grgeča posebna su sorta, pogotovo u Americi gdje je taj ribolov više od sporta, s više od milijun poklonika.

Sama tehnika ovog ribolova sastoji se u zabacivanju (različitim načinima – preko glave, ispod štapa, bočno i sl.) varalice i potom njenim povlačenjem (različitim brzinama i načinima), na različitim dubinama, prema sebi.

Rad varalice u vodi, njena frekvencija, boja i ostalo provociraju ribu na griz. U ovoj tehnici se organiziraju i natjecanja. Generalno, to je disciplina lova ribe varalicom. Na svjetskoj sceni, Međunarodna federacija ribolovaca FIPSed, službeno organizira prvenstva u ribolovu grabežljivaca umjetnim mamcem s obale i iz čamca te u ribolovu bassa (pastrvskog grgeča) iz čamca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.