Uzročnici sušenja tuje

2527

Tuje imaju plitki korijen, zbog čega se osjetljive na sušu, što dovodi do oslabljivanja stabla i samim time povećanja mogućnosti napada sekundarnih štetnika.

Izvor: Wikipedia

Tujin krasnik

Kod napada ovoga malenog štetnika (veličine do 10 mm) u prvoj fazi napada može se primijetiti zadebljanje na tanjim dijelovima stabljike. Ispod tih zadebljanja nalaze se bijele spljoštene ličinke. Jaja iz kojih su se izlegle ličinke položena su tijekom proljeća. Dio stabljike iznad zadebljanja vene i polako se suši, pošto izlegnute ličinke izgrizaju stabljiku, pri tom čineći nepravilne hodnike pod korom. Daljnjim tijekom napada dolazi do sušenja vršnih dijelova biljke, zeleni dijelovi izbojaka polako blijede, zatim poprimaju svijetlosmeđu boju od unutrašnjeg dijela grane prema van, te se na posljetku osuši cijela grana. Ako je biljka mlađa, moguće je odumiranje u cijelosti. Kako bismo zaštitili stablo od ovoga nametnika, potrebno je u proljeće ukloniti zaražene grane i obavezno ih spaliti. Također je moguće i tretiranje insekticidima tijekom svibnja.

Potkornjaci na čempresovkama

Ovi nametnici spadaju u jedne od najopasnijih štetočina. Napadaju stablo pod stresom, fiziološki slabe kondicije. Odrasle jedinke buše rupe na kori stabla, te pod korom, na dubini od oko 5 mm, u bjelici, izgrizu zipku (mjesto kukuljenja). Kako bi se prehranili (regeneracijsko žderanje), kukci se ubušuju u rašlje grana, gdje se hrane, te na tom mjestu možemo vidjeti piljevinu i smolu. Iznad mjesta regeneracijskog žderanja dolazi do sušenja vrhova grane, što ne mora značiti da je stablo napadnuto, već da se negdje u blizini nalazi izvor zaraze sa kojega odrasle jedinke dolaze žderati. Ako pak dođe do uspješnog ubušivanja u stablo i osnivanja novoga legla, dolazi do smrti stabla. Stoga, uslijed regeneracijskog žderanja dovoljno je odstraniti zaražene dijelove stabla, i to do jeseni (do kada su kukci u njima). Ako su potkornjaci već osnovali leglo, potrebno je uništiti (spaliti) cijelo stablo ne bi li došlo do širenja zaraze.

Moljci mineri na čempresovkama

Maleni noćni leptirići (veličine oko 5 mm) uzrokuju štetu estetske naravi. Gusjenice su duge oko 5 mm, žive u izbojku i aktivne su zimi kada je temperatura iznad 0°C. Napadnuti izbojci doimaju se prozirni (minirani su). Unutar izbojka nalazi se žutozelena malena gusjenica koja na bazi oštećene grančice napravi izlaznu rupu, što uzrokuje sušenje cijele grane od vrha do spoja sa deblom. Zato čim primijetite žućenje listova na pojedinim granama, granu treba odmah odsjeći ispod mjesta bušenja kore. Kako ovaj štetnik napada samo vanjski dio krošnje, dovoljno je mehanički odstraniti napadnute izbojke šišanjem živice. Ako je potrebno, mogu se koristiti i insekticidi u vrijeme rojenja.

Smeđa pjegavost izbojaka tuje

Uzročnik ove bolesti je gljiva Didymascella thujina. Malena, bjelkasta područja pojavljuju se na gornoj starni jednogodišnjeg lista. Potom se u kasno proljeće mogu primijetiti malene tamnosmeđe točkice (plodišta). Na mladim izbojcima, tijekom zime i proljeća pojavljuju se pojedinačne smeđe lisne ljuske. U slučaju jačeg napada, u jesen lišće posmeđi i otpadne. Zaraženo lišće koje još nije otpalo sa stabla poprimi pepeljasto sivu boju. Daljnjim napretkom bolesti, stablo u donjem dijelu izgleda kao da je bilo spaljeno, a krošnja postaje prorijeđena. Uporabom čistih, nezaraženih reznica, redovitim mijenjanjem gredica za uzgoj sadnica i višekratnom uporabom fungicida u rasadniku tijekom vegetacije pomaže zaštiti tuje od napada ove gljive.

Odumiranje izbojaka tuje

Uzročnik je gljiva po imenu Kabatina thujae. Ovaj patogen dolazi na tlima siromašnim kalijem i magnezijem. Napad je pospješen ukoliko se stabla nalaze u vlažnim uvjetima i u gustome sklopu (živice). Na zaraženoj biljci, na kori odumrlih grančica i grana, pomoću povećala možemo uočiti sitna, crna, točkasta plodišta. Najčešće odumiru samo vršne grane. U rijetkim slučajevima mlada stabla mogu biti potpuno zaražena. Korištenje fungicida najčešće nije potrebno (eventualno kod vrlo jakih napada živica, u jesen). Dovoljno je prorijediti krošnju i odstraniti odumrla stabla, te primijeniti dohranu.

Cvilidrete

Sekundarni štetnici koji najčešće napadaju oslabjela stabla. U slučaju napada dolazi do odumiranja grana, debla (kora puca) i jačih grana. Na grani možemo vidjeti „prsten“, iznad kojega grana vene. U bjelici se nalaze hodnici koje je izgrizla larva. Ponekad se može vidjeti i piljevina na deblu. Tujine cvilidrete nastanjuju toplija i suša područja. Kako bismo umanjili štetu, preporučljivo je orezivati napadnute dijelove, a kod vrlo jakog napada potrebno je posjeći stablo radi zaštite drugih jedinki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.