Sobna ciklama

684

Domovina ciklama su zemlje Sredozemlja i Iran. Kultivirane sorte za sobni uzgoj, hibridne ciklame, potječu od C. persicum, a nastale su križanjem unutar vrste. Za razliku od divlje ciklame, listovi kultiviranih sorti često su obrubljeni srebrenkastom i zlatnom čipkom.

Na dugim cvjetnim stapkama su cvjetovi široke lepeze boja, od bijele, ružičaste, crvene i ljubičaste, boje vina i lavande do dvobojnih kombinacija. Zanimljivi su cvjetovi kovrčavih rubova latica. Ovisno o ukusu ljubitelji ciklama mogu birati između patuljastih sorata visine do 15 cm, sorata srednjeg rasta do 20 cm, i standardnih vrsta oko 30 cm i više.

U prodaji su od rane jeseni do proljeća. Prilikom kupnje izaberite biljke s bogatim cvjetnim pupoljcima, zdravog, uspravnog i bujno razvijenog lišća. Kada tražite mjesto za svoj primjerak ciklame imajte na umu da voli svijetlo mjesto (nikako izravno sunce) i visoku vlažnost zraka. Najdulje će cvjetati u negrijanoj ili umjereno grijanoj sobi, temperature 10-12°C, a najviše 16°C.

Kada se radi o zalijevanju to je prije svega odstajala voda sobne temperature. Jako je bitno da voda ne dođe u središnji dio biljke gdje može prouzročiti truljenje baze lisnih peteljki i cvjetnih stapki. To se često dešava u prostorijama s hladnijim i vlažnijim zrakom, gdje se baza biljke sporo suši pa je u tom slučaju bolje zalijevati iz podloška.

Tijekom cvatnje jednom u dva tjedna prihraniti biljku tekućim gnojivom za ciklame. Ocvale cvjetove treba jednostavno rukom otrgnuti. Nakon cvatnje postupno smanjujemo zalijevanje dok se svi listovi ne osuše, nakon čega lonac s gomoljem stavljamo na tamno mjesto (opt. temp. 15° C). U drugoj polovici svibnja možemo je odnijeti u vrt. Pazimo na vlažnost. Sadimo tako da trećina gomolja ostane viriti iznad supstrata. Što dulje je držati u vrtu, pazeći samo na vrijeme mraza, kada je unosimo i postavljamo na prikladno mjesto.

Kada ciklama ocvate, slijedi period mirovanja. Iako biljka više nije lijepa, ne treba je baciti. Pravi ljubitelji pokušati će pravilnom njegom održati svoju ciklamu i ponovo uživati u njezinu cvijetu. Nakon cvatnje lonac s gomoljem i preostalim lišćem držati u neloženoj prostoriji i oprezno zalijevati, ali ne prihranjivati.

Sredinom svibnja dobro je biljku staviti na balkon ili u sjenovito mjesto na otvorenom prostoru. Ondje će tijekom ljeta stvoriti nove listove. U kolovozu se može gomolj presaditi u novu zemlju. Povremeno treba nadohranjivati i prskati za vrijeme toplog vremena. Prije mraza ciklamu staviti u negrijanu prostoriju na svjetlo mjesto. Nastaviti prihranjivati. Pojava cvijeta znak je da je pravilno održavana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.