Sadnja živice

137

Što se broja sadnica tiče, one ovise o veličini i načinu rasta biljne vrste, s tim da će vam po nepisanom pravilu za jedan dužni metar trebati od 2 do 5 sadnica.

Razumljivo, ako želite živicu koja će se brzo zatvoriti onda se i sadnja planira malo gušće. Ipak, u tom pogledu, ne smijete pretjerivati. Dakle, ako vam se ne žuri, grmove posadite na preporučenu udaljenost. Sadi se tako da uz trasu živice prethodno nategnete uže uz koje se iskopa jarak dubine 30 – 50 cm i širine 40 – 60 cm. Potom je poželjno vilama dodatno prorahliti dno jaraka.

Sadnice razmjestite po trasi živice na predviđenim razmacima, naizmjenično raspoređujući slabije i snažnije sadnice, da bi i živica bila koliko-toliko ujednačena. Nakon toga, iskopanu zemlju iz jarka pomiješajte s Flortis supstratom te manji dio te mješavine nanesite na dno jarka i na tu zemlju položite sadnice.

Slijedi zatrpavanje jarka s ostatkom zemlje uz njezino pažljivo zbijanje. Kada ste sa sadnjom završili, još je potrebno živicu prikratiti kako biste potakli njezino grananje, ali i obilno zaliti jarak da bi se zemlja slegla i da bi biljke dobile dovoljne količine vode.

Lovorvišnja je zimzeleni grm s prekrasnim sjajnozelenim 15 cm dugim, kožastim listovima. Cvate krajem proljeća bijelim cvjetićima skupljenim u uspravne grozdove, nakon čega donosi plodove u obliku crnih bobica. Brzorastuća je biljka i može prerasti okvire grma te nakon 10 godina može doseći veličinu od preko 5 metara. Lovorvišnja izvrsno podnosi orezivanje i možete je održavati na visini na kojoj želite.

Biljka dobro podnosi sjenu, mada bolje uspijeva na sunčanim položajima. Traži dobro dreniranu zemlju i ne podnosi vapnenac, u tom slučaju, listovi dobiju žućkastu boju. Dobro podnosi rez i vrlo je zahvalna biljka za živu ogradu s obzirom na to da lijepo izgleda kroz sva godišnja doba. Preporučuje se visina ograde od 100 do 300 cm sadnjom 2 – 3 biljke na metar dužine.

Kao živicu mlade biljke šišajte ju u visinu i širinu kako bi potaknuli grananje i zgusnuli nasad. Prvih godina, nakon sadnje, preporučuje se orezivanje u ožujku i lipnju tako da ostavite novu visinu ograde nekih pet do deset cm, ovisno o napretku biljaka. Kad dostignete željenu visinu grm samo održavajte šišanjem u svibnju, nakon cvatnje, te još jednom u kolovozu ili rujnu.

Ako raste kao samostalan grm, u rano proljeće prikratite samo grane koje strše i narušavaju željeni oblik. Mlade grane, koje kreću bliže korijenu, skratite na polovicu da biste razgranali podnožje grma koje često ogoli. Svakih, otprilike, pet godina rasteretite središte grma da biste ga prozračili.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.