Ružin buhač

479

Ružin buhač (Luperomorpha xanthodera) je polifagan štetnik čiji se odrasli razvojni stadiji hrane poglavito na cvjetovima, a ličinke na korijenu biljnih vrsta iz 23 roda unutar 19 porodica.

U Hrvatskoj, vrsta je detektirana u kolovozu 2019. na cvjetovima sadnica limuna u plasteniku u Rovinju, a kasnije tijekom iste godine i na sadnicama nekoliko ukrasnih biljnih vrsta u vrtnim centrima i rasadnicima na otvorenom i u zaštićenom prostoru na području kontinentalne i obalne Hrvatske.

Oštećuju latice grizenjem prvo površinskog sloja, a potom i preostalog tkiva u potpunosti do pojave rupice. Štete na cvjetovima mogu biti značajne, ali ovakva estetska oštećenja u hortikulturnom rasadničarstvu ne uzrokuju značajne gospodarske gubitke, budući da su razvijenost i veličina biljke važniji parametar od prisutnosti cvjetova. Odrasli kukci kod ishrane ne oštećuju plodnicu cvijeta te tako ne utječu na zametanje plodova. Stoga, kod ukrasnih vrsta koje se uzgajaju zbog ljepote plodova, kao na primjer u slučaju nekih varijeteta agruma, štete nemaju negativan utjecaj.

Kada na biljkama nema cvjetova, odrasli se stadiji hrane na listovima i uzrokuju pojavu simptoma i šteta karakterističnih za buhače. U proizvodnji cvijeća za rez, na primjer ruže, štete na cvjetovima od ružinog buhača su od velikog značaja, ali su rjeđe zbog rutinskog provođenja kemijskih zaštitnih mjera u cilju suzbijanja kompleksa gospodarskih vrsta štetnika (tripsi, lisne uši, gusjenice). Ishrana ličinki na korijenu ne utječe na njegov razvoj i nema za posljedicu pojavu šteta na biljkama, čak i u slučaju jakog napada.

Ružin buhač nađen je tijekom 2019. na 10 biljnih vrsta iz 7 različitih porodica. Visoke populacije odraslih stadija detektirane su na cvjetovima i listovima sadnica limuna u zaštićenom prostoru te na cvjetovima sadnica oleandra, ruže i hibiskusa na otvorenom. Posljedično, na tim su biljnim vrstama određene i značajne štete na laticama koje osim na estetsku vrijednost biljaka nisu imale utjecaj na hortikulturnu kvalitetu sadnica. Osim na sadnicama, štetnik nije nađen na već etabliranim ukrasnim biljkama posađenim na otvorenom na stalno mjesto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.