Hranidba ždrebnih kobila

3818

Kobilu koja se upotrebljava za rad i rasplod treba, radi što bolje reprodukcije, pripremiti za oplodnju odgovarajućom hranidbom.

kobile

Priprema počinje 4-6 nedjelja prije usjemenjivanja, ali i ranije. Ždrebna kobila upotrebljava se prva 3 mjeseca za iste poslove kao i prije oplodnje; od 3. do 6. mjeseca treba da radi za 1/3 manje; od 6. do 9. mjeseca za oko 2/3; poslije 9. mjeseca kobila treba potpuno prestati s radom. Potrebe ždrebne kobile zavise od intenziteta razvitka ploda i od rada koji obavlja. Tako u prva 3 mjeseca gravidnosti količinu hrane ne treba povećavati, pošto je razvitak ploda do tog vremena težinski neznatan. Kasnije se dnevne potrebe u hrani povećavaju prema stadiju gravidnosti.

Ako se kobile upotrebljavaju za lagani rad, ovi se normativi povećavaju za oko 30%. Hraniva ne smiju zimi biti smrznuta niti prehladna, kao što se ponekad dešava sa sočnim hranivima i s vodom za piće. Prehladna hrana i voda mogu lako izazvati pobačaj. Struktura obroka, njegova svarljivost, dijetetsko djelovanje i dr. ravnaju se prema ždrebnosti, naročito u drugoj polovini. Tako se u obrok unose sve probavljivija i koncentriranija hraniva, a izbacuju nepogodnija kabasta hraniva, kako bi se smanjila njegova zapremina. Obrok ostaje potpun u pogledu sadržaja hranljivih tvari sve do 2-3 nedjelje pred oždrebljenje, kada ga valja postepeno smanjivati za 1/4 do najviše za 1/2. U te 2-3 nedjelje iz obroka se izostavljaju hraniva koja stvaraju mlijeko i teško probavljiva hraniva, a unose laka i proteinska, te se povećava nivo proteina.

To je naročito važno za mlade kobile koje se nalaze pred prvim oždrebljenjem i čije vime nije još dovoljno razvijeno. U tu svrhu neki preporučuju riblje brašno, u količini od 500 do 600 g dnevno. Da bi kobila što bolje pojela koncentrat u kome ima animalnih hraniva, dobro je da se on pomiješa s isto tolikom količinom melase ili krmnog šećera, ukoliko ima tog hraniva na raspolaganju. Najbolja hraniva za ždrebnu kobilu su lucernino sijeno, zatim sijeno djetelinsko- travnih smjesa, pa livadsko sijeno. Zimi je vrlo korisna mrkva (kao bogat izvor karotena) i stočna repa zbog povoljnog dijetetskog djelovanja. Ljeti se preporučuje paša.

Od koncentrata najpogodnija je zob, koja može biti jedini koncentrat, ako je obrok inače sastavljen od kvalitetnih osnovnih hraniva. Pšenične mekinje bi obavezno trebalo davati kao izvor fosfora, vitamina B i zbog povoljnog dijetetskog djelovanja. Od proteinskih koncentrata upotrebljavaju se uljane pogače i prekrupe, na prvom mjestu lanene, zatim sojine i suncokretove. Hranjenje i pojenje ždrebnih kobila obavlja se jednako kao i kod radnih konja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.