Engleski punokrvnjak

1443

Engleski punokrvnjak je graciozno građen i snažan konj. Po naravi je živahan, hrabar i temperamentan.

Od eksterijernih obilježja možemo istaknuti da se visina grebena kreće do 170 cm, a masa tijela od 400 do 500 kg. Glava je skladna, lagana, ravnog profila, krupnih očiju, kratkih i pokretljivih ušiju. Vrat je dug, greben izražen, lopatice duge, leda snažna i elastična, sapi mišićave i ravne, trbuh usukan. Noge su suhe i žilave, uz čestu pojavu uskog stava. Najčešće zastupljene boje su vrana, dorata, alata, siva no dozvoljene su i ostale boje. Mora biti jednobojan no dopuštene su bijele oznake na glavi i nogama.

Uzgaja se u čistoj krvi i uglavnom služi kao oplemenjivač drugih populacija. Aktualni podatci govore da u Hrvatskoj ima stotinjak grla ove pasmine, no s obzirom na strukturu i kvalitetu predstavljaju solidnu bazu njene daljnje izgradnje.

Punokrvnjaci se uglavnom koriste za utrke, ali se također uzgajaju za druge jahačke discipline, kao što je preponski , kombinirani trening , dresura , polo , i lov lisica,cross country.Također se koriste za stvaranje novih pasmina ili poboljšanje postojećih, te su utjecajni u stvaranju mnogih važnih pasmina, kao što su Quarter Horse , Standardbred , anglo-arapska i razne toplokrvne pasmine .

Također, punokrvnjaci su skloni zdravstvenim komplikacijama, uključujući krvarenje iz pluća, niske plodnosti , abnormalno malo srce, mala kopita na tjelesnu masu. Postoji nekoliko teorija za razloge iza učestalosti nesreća i zdravstvenih problema u punokrvnjaka, te se nastavlja istraživanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.