Greške u uzgoju kunića

1500

Da bi kunići mogli zadovoljiti postavljeni zahtjev, treba im pružiti udoban smještaj i ostale odgovarajuće uvjete.

kunici

Ako se to ne drži na umu, nema uspjeha u držanju kunića u njihovom uzgoju i u proizvodnji. Neuspjehe u držanju kunića uzrokuje loša klima u prostoriji: preniska temperatura i relativna visoka vlažnost, ili previsoka temperatura zbog loše ventilacije. Visoke temperature u prostoriji, uz visoku relativnu vlagu, uzrokuju naglo uginuće uzgojenih grla, bez prethodnih znakova oboljenja. Toplotni udar uzrokuje uginuće, naročito ženki pred okot i za vrijeme okota.

Vlažna prostirka, nedovoljno čišćenje i loša dezinfekcija kutija za gnijezdo, neprikladno ili loše žičano pletivo, nedovoljna čistoća hranilica i pojilica, kao i nedovoljno čišćenje nastambe, uzrok su čestih patnji kunića i visokog mortaliteta u uzgoju kunića.

Osim direktnih šteta, dolaze i indirektne štete poremećajem u razvoju mladih i u priraštavanju tovnih kunića. Svi ti poremećaji u držanju pojačavaju osjetljivost prema oboljenju mladih kunića, kao što dovode i do smanjenja plodnosti rasplodnih kunića.

Loše žičano pletivo, kao i loše izvedeni pod u kavezu, uzrokuje ozljede kunića, a pretanko žičano pletivo u podu kaveza može kod pasmina s osjetljivim mekušima uzrokovati bolne zglobove i otežano kretanje, što mužjacima i ženkama smanjuje volju za parenjem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.