Neven, biljka zlatnih cvjetova

2485

Neven je dobro poznata jednogodišnja cvjetna vrsta skromnih zahtjeva prema uzgoju, a koja je redovito prisutna u našim cvjetnjacima.

neven

Veoma je rasprostranjena, a osim zbog svoje dekorativnosti dosta se koristi i u druge svrhe. Naime, neven se zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina koristi za pučko liječenje raznih bolesti. Tako se tek početkom 16. stoljeća u vrtovima uzgaja kao ukrasna biljka. A riječ je o cvjetnoj vrsti koja se brzo razmnožava, pa nije čudno da neven kao samoniklu biljku možemo pronaći kako raste po cijeloj Europi. Ali, da je ovo uistinu biljka koja unosi ozračje u svaki dio vrta, potvrđuje nam i povijest iz razloga što su stari Grci neven zvali i ‘’biljkom zlatnih cvjetova’’.

Međutim, pored ljepote i raskoši cvjetova nevena važno je znati da se upravo u tim nježnim laticama kriju mnoga ljekovita svojstva. Nadalje, malo je poznato da neven pomaže u suzbijanju, odnosno, uklanjanju štetnih nematoda, i to samo ukoliko ga posadimo pored nasada rajčice.

Kako je neven biljka minimalnih zahtjeva prema zalijevanju, gnojidbi i tlu, malo tko ga neće uspjeti uspješno uzgojiti u svome vrtu. Iako se neven proizvodi najčešće iz rasada, u našim klimatskim prilikama, često ga možemo pronaći kao samoniklu biljku. Sije se od kraja ožujka do ravnja (ili ranije u zaštićene sandučiće), ako se želi kasnija cvatnja u lipnju. U umjereno hranjivom supstratu sjeme niče na temperaturi od 15-tak stupnjeva C, i to obično za 10-14 dana. Presađivanje se obavlja u fazi kada biljka nevena ima dva do četiri prava lista, najčešće direktno u saksiju promjera 10 cm. Međutim, neven se uspješno može uzgajati i izravnom sjetvom u saksije (bez pikiranja), gdje stavljamo 2-3 sjemenke u supstrat.

A na poseban način, uz minimum njege, neven će formirati bujnu biljku koja će dugo cvjetati na plodnom i sunčanom vrtnom tlu. Ipak, kako bi njegova cvatnja bila što duža, poželjno je redovito uklanjati tj. rezati ocvale cvijetove.

Najjednostavnija sredstva često su i najbolja. To se osobito odnosi na mnoge prirodne lijekove kojim su se služile još i naše bake. U ovom slučaju to je biljka zlatnih cvjetova. Jer uzgojen u vlastitom vrtu, uz malo truda i dobre volje, neven nam može doista biti od velike koristi. Stoga vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako na jednostavan način pripraviti ljekovite čajeve i kreme od nevena.

Melem od nevenova cvijeta štiti i njeguje suhu te oštećenu kožu, a ujedno potiče zarastanje malih ranica i opekotina. Ranije se ta ljekovita mast dobivala na način da su se latice nevena otapale u svinjskoj masti. Danas na jednostavan način možemo dobiti ljekovitu i uistinu lijepu kremu tako što ćemo 125 ml bademovog ili maslinovog ulja zagrijati i u njega dodati pregršt svježih, tek ubranih latica nevena, te sve ostaviti 15 minuta da se masa ujedini. Pritom pazite da vas ne poprska vruće ulje!

Na kraju umiješajte 20 g pčelinjeg voska (iz ljekarne) i tri kapljice eteričnog ulja matičnjaka. Dobivenu smjesu procijedite kroz čistu krpu i stavite da se suši u kutijici. Kremu čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Rok upotrebe je neograničen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.