Pajasen ili divlji orah

4309

Danas je rasprostranjen na cijeloj planeti, izuzev najhladnijih zona. U Hrvatskoj ga se može se naći u svim županijama pa čak i u nacionalnim parkovima .

Može narasti do 30 m. List je sastavljen, perast, s izduženim i ušiljenim listićima koji u donjem dijelu, odmah iznad baze lista imaju žljezdu (glandulu) koja ispušta karakterističan, neugodan miris nalik na mačju mokraću.

Sjeme je okriljena perutka koju lako raznosi vjetar, razmožava se generativno i vegetativno. Jedno dobro razvijeno stablo godišnje proizvede više od 300.000 sjemenki koje izrazito lako klijaju. Sjemenke raznosi vjetar. Osim toga širi se i izdancima iz korijenovog sustava koji se pojavljuju i na 20 metara udaljenosti od matičnog stabla.

Drvo pajasena je tvrdo i savitljivo, koristi se za namještaj i galanteriju, u Kini se koristi kao građevno i alatno drvo, u Japanu za proizvodnju celuloze, pokazuje dobre osobine kao ogrjevno drvo, pajasenov ugljen je po kalorijskoj vrijednosti približan bukovom drvu.

Čest je element urbanog zelenila zbog svoje otpornosti na onečišćenja. Pajasen se ubraja među najtolerantne i najotpornije biljke na onečišćenje zraka. U svojim listovima apsorbira čak i sumpor-dioksid. Ima sposobnost da izdrži cementne prašine i isparenja katrana kamenog ugljena, vrlo niske razine fosfora i visok nivo saliniteta.

To je ujedno i osnovni razlog njegove introdukcije u Europu i Ameriku. U Sjedinjene američke Države, Philadelphiu, unesen je 1784 g. U Europu je prvi put unesen 1740. godine kad je jedan isusovac poslao sjeme iz Pekinga preko Sibira, svom prijatelju botaničaru u Francusku. Engleski naziv ove vrste je Tree of heaven (nebesko drvo). Medonosna je biljka, pčele ga obožavaju, a med je izrazito aromatičan.

Bogat je različitim kemijskim spojevima te se kontinuirano rade istraživanja o mogućnostima njihovog korištenja za prirodne herbicide, a izlazni rezultati obećavaju. Ima i ljekovita svojstva. Vodena otopina pajasenovog lišća u tropima služi kao sredstvo protiv dizenterije (Dekk), ali i za prirodno liječenje drugih infektivnih bolesti-diareje, gonoreje i sl.

Koristi se za pošumljavanje aridnih područja. U Hrvatskoj je u prošlosti korišten kao vrsta za pošumljavanje. Danas je pajasen zabranjeno unositi u prirodne šumske sastojine kao i na šumska i poljoprivredna tla te je na listi je invazivnih vrsta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.