Stevija, slatka i ljekovita biljka

5066

Stevije su grmolike zeljaste biljke iz porodice glavočika (Asteraceae), a pripadaju rodu stevija. Rod stevija obuhvaća oko 150 vrsta, a sve potječu s američkog kontinenta. Samo tri vrste sadrže prirodno sladilo zbog kojeg imaju vrlo sladak okus, a najslađa od njih je Stevia rebaudiana.

stevija

Stevia rebaudiana, slatka stevija ili biljka medenih listova je od 60- 140 cm visoka vrsta, jajolikih do eliptičnih eliptičnih, 5-8 cm dugih sivozelenih listova i sitnih bijelih cvjetova koji se javljaju ljeti. Potječe iz Južne Amerike, iz Paragvaja, a gdje su je još prije 1500 godina otkrili stari južnoamerički Guarani Indijanci.

Stevija sadržava i druge tvari koje posredno ili neposredno utječu na promet ugljikohidrata kao što su minerali magnezija, mangan, selen, cink te vitamin B3 (niacin). Više od 200 publiciranih medicinskih istraživanja obavljeno je sa Stevijom i otkrivene su velike blagodati njezine upotrebe kao zaslađivača.

Stevija je sladilo izbora za dijabetičare, jer ne samo da ne povisuje šećer u krvi, već ga i snizuje a da ne utječe na produkciju inzulina. Novija istraživanja upozorila su da glikozidi Stevije u količini većoj od one koja se koristi za slađenje, snizuju (normaliziraju) visok krvi tlak tako da djeluju na tonus srca. Nadalje se pokazalo da vodeni ili alkoholni ekstrakt listova pokazuje antibakterijsko i antigljivično djelovanje, pojačava lučenje mokraće, širi krvne žile. Kod uporabe kao sladila važno je znati da može potencirati djelovanje antidijabetika i lijekova za sniženje tlaka, pa je u tom smislu važan određen oprez. Danas milijuni ljudi, posebice u Japanu i Brazilu, koriste Steviju kao sigurno, prirodno, nekalorično sladilo za gotovo sva jela, a zbog svoje termostabilnosti može se koristiti i za izradu kolača. Čak i velike kompanije kao što su Coca-Cola, Beatrice Foods koriste ekstrakte stevije umjesto drugih umjetnih sladila, za koje se otkrilo da sadržavaju mnoga za ljudsko zdravlje nepovoljna svojstva.

Stevija se može uzgajati kao lončanica, ali u hladnijim područjima treba ju prije zime unijeti u kuću. Ako prezimljuje u dobro osvijetljenoj prostoriji pri temperaturi od 15-20°C, zadržat će lišće i tijekom zime.

Stevija se može razmnažati na dva načina – sjemenom i razmnožavanjem reznicama. Najbolje je kada stevia izraste iz sjemena, no mnogi razmnožavaju i rezanjem grančica.

Uporaba stevije kao sladila vrlo je jednostavno i ne treba nikakve posebne pripreme. Može se koristiti kao vodeni ekstrakt listova dobiven umakanjem listova u vodu ili se suhi listovi samelju, a prah se koristi za slađenje. Nedvojbeno je Stevija sladilo budućnosti, pa bi mogućnosti uzgoja i proizvodnje u našim klimatskim uvjetima trebalo ozbiljnije istražiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.