Rotkvicom protiv gljivica

354

Patite li i sami od neugodnih simptoma kandide, poput neprestanog umora, probavnih problema ili ponavljajućih infekcija genitalnog ili urinarnog trakta, posegnite za običnom crvenom rotkvicom.

Crvena rotkvica je puno više od ljutkastog hrskavog povrća koje se često nađe u našim proljetnim salatama. Stoljećima se koristila u ayurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini kao pomoć kod groznice, upaljenog grla, problema sa žuči te bakterijskih i – gljivičnih oboljenja!

Od davnina se zna da to korjenasto povrće roda Brassica pomaže u borbi protiv neugodnih gljivica i tvrdokorne kandide, a moderna istraživanja to su samo još dodatno potvrdila. Osim crvenom rotkvicom, poželjno je da svoj jelovnik obogatite i drugim prirodnim antifungicidima, poput češnjaka i korabice, kao i kokosovim uljem.

Na taj način još ćete dodatno pojačati protugljivično djelovanje. U svakom slučaju, važno je da djelujete na vrijeme jer pretjerano razmnožavanje ove gljivice može dovesti i do težih gastrointestinalnih oboljenja, poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, kao i do kronične upale sinusa i artritisa.

Svoje protugljivično djelovanje crvena rotkvica može zahvaliti proteinu RsAFP2. Prema belgijskom istraživanju iz 2009. godine, upravo taj protein izaziva apoptozu ili odumiranje gljivice Candida albicans. Spomenuti protein, naime, ulazi u interakciju sa staničnom stijenkom ove gljivice te je oštećuje, a potom i uništava. Protein RsAFP2 djeluje i tako da sprečava Candidu albicans da iz forme kvasca prijeđe u za čovjeka opasniji oblik gljivice. Tada ova gljivica dobiva končaste niti hife, zahvaljujući čemu se lako i brzo širi kroz ljudski probavni sustav.

Upravo konzumacijom crvene rotkvice možete spriječiti rast i širenje ovog neugodnog gljivičnog oboljenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.