Američki som ili cvergl

11381

Najbolje vrijeme za ribolov rano ujutro, kasno na večer i noću. Tada se mogu uloviti najkrupniji komadi.

cvergl

Kao i pravi, «veliki», i američki som se počinje intenzivno hraniti s dolaskom toplih dana i zatopljenjem vode. Ribolov na njega kreće u proljeće i kako su dani sve topliji ribolov na ovu ribu je sve bolji. Teško je reći zbog čega se ribolovci odlučuju za ribolov američkog somića. Je li to prvenstveno zbog njegovog ukusnog mesa ili ima mjesta i sportskim razlozima. Naravno, pouzdanog odgovora nema. Ribolov somića itekako ima svojih draži. Bilo kako bilo, jedno je sigurno – «amerikanac» je iz dana u dan sve aktivniji. Pogotovo na plićim zatvorenim vodama kao što su razna jezera i ribnjaci, ali i ribnjački kanali i sporije nizinske rijeke i njihove mrtvice. Među onima koji ga intenzivno love razvile su se dvije «škole » ribolova. Ona dubinkaška i ona na plovak.

Jedni i drugi se slažu da je najbolje vrijeme za ribolov rano ujutro, kasno na večer i noću. Tada se mogu uloviti najkrupniji komadi. Što se tiče dubinskih sistema, za somića tu nema neke velike filozofije. Koristi se klasični štap. Viđali smo na vodi i muzejske primjerke dvodijelnih štapova od stakloplastike proizvedenih još u, danas više nepostojećoj državi i tvornici, Germina DDR. Za dubinac su dovoljni štapovi težine bacanja 30-40 grama, iako naši ribolovci umješno koriste i daleko teže.

Na štapu može biti montirana i najprostija stacionirana rola, a na njoj monofi l promjera do 0,25 mm. Na osnovnom najlonu navučeno je olovo težine desetak garama, a ispod vrtilice, na predvezu (nešto tanjem od osnovnog najlona) dužine 20-30 cm, udica broj 4-1/0 (ovisno o mamcu koji se koristi). Naime, osim gujavice, u dubinskoj varijanti ribolova na dnu, za somića se često postavlja repić ribice, filet pa i živi mali keder. Kod udica je dosta važno da imaju dugi vrat radi lakšeg vađenja udice uz velikih usta ribe.

Somić je nevjerojatno proždrljiva riba i «ne boji» se grubog pribora. No, pojedinci su ga ciljano lovili plovkom. Pri takvom ribolovu koriste se dulji direktaši dužine do 8 metara nešto jače akcije i vrha. Za ovaj ribolov plovkom somići se love fi nijim sistemima. Za izradu sistema koristi se osnovni najlon promjera 0,18 do 0,20 mm, a predvez od nešto tanjeg – 0,12 do 0,15 mm. Ovdje se koriste udice veličine br. 14 do 10 mm, a od mamaca najčešće tanke gujavice (đubretare, kalifornijke) i crvi. Na udicu se postavlja po jedna gujavica da visi ili «ruža» crvića. Lovna težina ulovljenih primjeraka kreće se od 100 do 200 grama. Pravi kapitalci imaju od 300 do 500 grama.

Dobro je primamljivati prilikom ribolova somića. Na vodama gdje ga ima puno veoma brzo se na hranu okupe manji primjerci. No, i veći primjerci će se prije okupiti kada im se nešto baci u vodu, nego li kada se samo zabace udice i čeka pa što naiđe, naiđe. S obzirom da se somići najčešće love kao «kolateralne» žrtve u ribolovu babuške i šarana, dolaze na hranu bačenu za te ribe. U stvari, i kada se somići love ciljano koriste se smjese za primamljivanje babuške i šarana, samo jače granulacije (grublje) i sa stavljanjem komponenti kao što je riblje brašno i sl. Za somića neki proizvođači (Sensas, npr.) proizvode gotove smjese baš za primamljivanje ove ribe.

U ribolovu američkog somića neizostavni dio dodatne opreme je – ručnik. Može i neka deblja krpa. Postoje i ribičke rukavice, ali teško da će netko u ribolovu cvergla loviti na obali s rukavicama na rukama. Naime, somić je naoružan s tri veoma oštre bodlje (na leđima i u škržnim perajama). Ubod je veoma bolan i neugodan. Zato ulovljenog somića treba prihvaćati veoma pažljivo.

Većina ribiča se izvještila i sigurno ga prima golom rukom, ali i njima se ponekad dogodi, prilikom bacakanja ribe, ubod. Najsigurnije je zato ribu primiti u ruku sa ručnikom ili već spomenutom krpom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.