Američki som ili cvergl

5479

Najbolje vrijeme za ribolov rano ujutro, kasno na večer i noću. Tada se mogu uloviti najkrupniji komadi.

cvergl

Kao i pravi, «veliki», i američki som se počinje intenzivno hraniti s dolaskom toplih dana i zatopljenjem vode. Ribolov na njega kreće u proljeće i kako su dani sve topliji ribolov na ovu ribu je sve bolji. Teško je reći zbog čega se ribolovci odlučuju za ribolov američkog somića. Je li to prvenstveno zbog njegovog ukusnog mesa ili ima mjesta i sportskim razlozima. Naravno, pouzdanog odgovora nema. Ribolov somića itekako ima svojih draži. Bilo kako bilo, jedno je sigurno – «amerikanac» je iz dana u dan sve aktivniji. Pogotovo na plićim zatvorenim vodama kao što su razna jezera i ribnjaci, ali i ribnjački kanali i sporije nizinske rijeke i njihove mrtvice. Među onima koji ga intenzivno love razvile su se dvije «škole » ribolova. Ona dubinkaška i ona na plovak.

Jedni i drugi se slažu da je najbolje vrijeme za ribolov rano ujutro, kasno na večer i noću. Tada se mogu uloviti najkrupniji komadi. Što se tiče dubinskih sistema, za somića tu nema neke velike filozofije. Koristi se klasični štap. Viđali smo na vodi i muzejske primjerke dvodijelnih štapova od stakloplastike proizvedenih još u, danas više nepostojećoj državi i tvornici, Germina DDR. Za dubinac su dovoljni štapovi težine bacanja 30-40 grama, iako naši ribolovci umješno koriste i daleko teže.

Na štapu može biti montirana i najprostija stacionirana rola, a na njoj monofi l promjera do 0,25 mm. Na osnovnom najlonu navučeno je olovo težine desetak garama, a ispod vrtilice, na predvezu (nešto tanjem od osnovnog najlona) dužine 20-30 cm, udica broj 4-1/0 (ovisno o mamcu koji se koristi). Naime, osim gujavice, u dubinskoj varijanti ribolova na dnu, za somića se često postavlja repić ribice, filet pa i živi mali keder. Kod udica je dosta važno da imaju dugi vrat radi lakšeg vađenja udice uz velikih usta ribe.

Somić je nevjerojatno proždrljiva riba i «ne boji» se grubog pribora. No, pojedinci su ga ciljano lovili plovkom. Pri takvom ribolovu koriste se dulji direktaši dužine do 8 metara nešto jače akcije i vrha. Za ovaj ribolov plovkom somići se love fi nijim sistemima. Za izradu sistema koristi se osnovni najlon promjera 0,18 do 0,20 mm, a predvez od nešto tanjeg – 0,12 do 0,15 mm. Ovdje se koriste udice veličine br. 14 do 10 mm, a od mamaca najčešće tanke gujavice (đubretare, kalifornijke) i crvi. Na udicu se postavlja po jedna gujavica da visi ili «ruža» crvića. Lovna težina ulovljenih primjeraka kreće se od 100 do 200 grama. Pravi kapitalci imaju od 300 do 500 grama.

Dobro je primamljivati prilikom ribolova somića. Na vodama gdje ga ima puno veoma brzo se na hranu okupe manji primjerci. No, i veći primjerci će se prije okupiti kada im se nešto baci u vodu, nego li kada se samo zabace udice i čeka pa što naiđe, naiđe. S obzirom da se somići najčešće love kao «kolateralne» žrtve u ribolovu babuške i šarana, dolaze na hranu bačenu za te ribe. U stvari, i kada se somići love ciljano koriste se smjese za primamljivanje babuške i šarana, samo jače granulacije (grublje) i sa stavljanjem komponenti kao što je riblje brašno i sl. Za somića neki proizvođači (Sensas, npr.) proizvode gotove smjese baš za primamljivanje ove ribe.

U ribolovu američkog somića neizostavni dio dodatne opreme je – ručnik. Može i neka deblja krpa. Postoje i ribičke rukavice, ali teško da će netko u ribolovu cvergla loviti na obali s rukavicama na rukama. Naime, somić je naoružan s tri veoma oštre bodlje (na leđima i u škržnim perajama). Ubod je veoma bolan i neugodan. Zato ulovljenog somića treba prihvaćati veoma pažljivo.

Većina ribiča se izvještila i sigurno ga prima golom rukom, ali i njima se ponekad dogodi, prilikom bacakanja ribe, ubod. Najsigurnije je zato ribu primiti u ruku sa ručnikom ili već spomenutom krpom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.