Ribolov na mrenu

3377

Mrena, riba dna tekućih voda, može se uloviti na razne vrste sireva i gujavica, rovce, manje rakove ili rep većeg raka, razne vrste pijavica, razne ličinke kukaca, posebno ličinku vodencvijeta, obično i tijesto sa sirom…

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Najčešće ribolovci stavljaju mamac izravno na udicu. Rezultati nisu takvi, kakvi se očekuju. Mrena često zagrize, ali se više puta dogodi da se povuče na prazno.

Veći uspjeh u ribolovu mrene će se postići, ako se mamci montiraju kao za šarana, kao boile – na uzicu, koja je svezana za udicu. Za to uzica, na koju se stavljaju mamci, ne mora biti tanka, a može biti i upletena nit.

Mrena se lovi dubinski i pomoću plovka, ali i sportskijim načinima – na varalice i umjetne mušice, pa i pravim mušičarskim priborom. Dubinski se može loviti klasičnim načinom – pomoću olova, koje se opire struji vode i drži udicu s mamcem na mjestu. Drugi način je pomoću kotrljajućeg olova, kojeg nosi struja vode. Tako se pretraži veći dio dna vode i veće su mogućnosti ulova.

Taj način ribolova zasniva se na činjenici da mrena aktivno traži hranu, ali i čeka da joj je donese struja vode. Moguć je tamo, gdje je struja vode dovoljno jaka da može kotrljati olovo po dnu i tako donijeti udicu s mamcem do mrene. Ali, tamo gdje olovo i udica s mamcem neće zapeti o prepreke na dnu i uz dno.

Za taj način ribolova potrebno je okruglo, probušeno olovo. Pričvrsti se za kraj uzice pomoću vrtilice, kako bi se izbjeglo upredanje uzice. Udica s prirodnim mamcem i bočnim predvezom stavlja se desetak centimetara iznad olova.

Zabacuje se u struju vode. Težina olova će se opirati struji vode, tako da će ga ona kotrljati po dnu sporije od toka vode. Kada se zategne uzica, olovo, udica i mamac krenut će uzvodno, ali samo dok se uzica ne olabavi. Zatezanjem i labavljenjem uzice pretražit će se tok vode u lukovima, kao kada se kosi kosom. Radi se tako, sve dok voda ne prestane kotrljati olovo, udicu i mamac ili dok ih ne odnese uz samu obalu vode, u kojoj se ribolovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.