Siva jarebica ili poljska trčka

4575

Razlikujemo više podvrsta jarebica. Najrasprostranjenija je siva jarebica -poljska trčka, koja ima sivkasto perje s pepeljastim pjegama, glava joj je crvenožućkaste boje, a na krilima ima smeđaste pjege. Dugačka je oko 33 cm. Mladim trčkama kljun je prljavo žut, noge žute a prsna kost mekana.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Crvena jarebica, na žalost, sve je rjeđa, ima narančastocrveni rep, bijeli donji dio vrata, dok je oko vrata crna, a na prsima ima sivu pjegu u obliku polumjeseca. S obzirom na okus cjenjenija je od poljske trčke.

Jarebica kamenjarka ili grčka jarebica, najučestalija je u južnoj Europi (kod nas je najviše ima u Dalmaciji). Ima najljepše perje, koje lovci koriste za ukras na šeširu. Meso im je najcjenjenije; ono je bijelo, nježno i ima uz to neki gorkasti balzamski okus.

Lovno doba za jarebice traje od listopada do veljače.

Meso starih i mladih jarebica približno je jednako nježno i prava su poslastica za gurmane. Kod mladih jarebica je veliko pero u krilu šiljasto, a kod starih je zaobljeno. Mlada jarebica nema crvenilo oko oka, stara ima. Noge mlade su svijetložućkaste, dok su kod stare tamne. Kod stare jarebice su boje uvijek izraženije, osobito šara u obliku potkovice na prsima, dok su kod mlade te boje neizražene, više pepeljaste. Ja-rebice koje odstoje dulje vrijeme nakon što su ustrijeljene, šire oštar miris po divljači, a trtica im pozeleni.

Peruša se neposredno prije priređivanja za jelo, u toplo vrijeme ne smije odležati više od 24 sata na prozračnom mjestu, zimi može stajati 3-4 dana. Na ledu se također drži 3-4 dana. Mlade se jarebice najčešće peku. Pogodne su za pripremanje u prirodi, odmah po ulovu. Za pripremu juhe ili čorbe, nasjeckane u obliku pirea, salmisa (pernata divljač obložena slaninom, prelijana vinom i maslacem, zatim pečena, izrezana i prelijana salmis-umakom) ili haširane koriste se starije jarebice. Priređuje se slično kao i fazan.

Sladokusci tvrde da su najukusnije pečene na ražnju na tihom žaru, i to u doba završene žetve, to jest, u ranu jesen. Mlade jarebice, koje još ne nesujaja, šopane mlijekom i zmjem daju meso izvrsnog okusa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.