Agrotehnika proizvodnje luka

1825

Luk je povrtna kultura, koja povoljno reagira na pravodobnu obradu tla i plijevljenje korova zbog slabo razvijenog korijena i sporog razvoja biljke u početku vegetacije (prvih nekoliko tjedana).

onion

Najbolji rezultati se postižu kada se luk uzgaja nakon kultura, koje su gnojene stajskim gnojem (kupus, krastavci, krumpir, rajčica, paprika i slično). Treba odabrati povišena i otvorena mjesta s dubokim, toplim, strukturnim, plodnim i od korova čistim tlima.

Poslije skidanja prethodnog usjeva ore se plitko da bi se isprovociralo nicanje Sorte luka za uzgoj u vrtovima korova. U tijeku jeseni ore se na 30-35 cm dubine. Rano u proljeće poslije rasipanja mineralnog gnojiva, pristupa se pred sjetvenoj pripremi tla. Luk dolazi na drugo ili treće mjesto u plodoredu. Vrlo povoljno reagira na gnojidbu kompostiranim gnojem.

Organski gnoj je bitan za tla siromašna humusom. Fosfor i kalij se daju prije sjetve odnosno sadnje, a dušik u dva navrata. Višak dušika djeluje tako da meso lukovice postaje prerahlo, dok fosfor i kalij povoljno djeluju na ubrzanje dozrijevanja, veličinu i čvrstoću lukovice. Kasno dodavanje dušika produžava vegetaciju, pa luk ne sazri do kraja ljeta. Velike potrebe luka za kalijem proizlaze iz vrlo male mogućnosti korištenja kalija iz tla.

Manjak kalija povećava sklonost razvoju cvjetova i mladica. Nedostatak bakra, koji uvjetuje nekrozu, može se suzbiti dodavanjem 200-300 kg/ha pulveriziranog bakrenog sulfata ili prskanjem kupri solima. Ako je reakcija tla neutralna, dodavanje mangana nije potrebno, u protivnom je korisno dodati 30-150 kg/ha manganova sulfata.

Luk je osjetljiv na kiselost tla. Slab rast i razvoj na tlima sa pH 5,8 je uslijed toksičnog djelovanja topivog aluminija, a kod pH iznad 6,5 je uslijed manjka mangana. Neki autori preporučuju (izraženo u čistim hranjivima) 100 kg N/ha u dva navrata, 80 kg P2O5/ha i 200 kg K2O/ha. Kod uzgoja direktnom sjetvom 30-40 kg N/ha, 25-30 kg P2O5/ha i 50- 60 kg K2O/ha. Izraženo u kompleksnom mineralnom NPK-gnojivu prije sadnje gnoji se s oko 1200 kg/ha NPK 7:14:21 ili sličnih gnojidbenih formulacija.

Početkom vegetacije usjev se može prignojiti sa 200 kg/ha KAN-a. Treba izbjegavati kalijeva gnojiva, koja sadrže klor. Luk treba puno hranjiva pri kraju rasta, a nadzemni dijelovi veće količine nego korijen i lukovica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.