Deverika, plosnata ljepotica

3942

Među vrlo zanimljive ribe za sportske ribolovce, spada i deverika. Njoj slične su još i kesega i krupatica. Neiskusni ribiči ih često mijenjaju.

Izvor: Wikipedia

Deverika je riba plosnatog tijela, visokog hrpta. Prepoznatljiva i po većim srebrnastim ljuskama. Hrani se mekušcima, larvama, crvima i kukcima. Mrijesti se u svibnju i lipnju, kada ženka položi i do 500.000 jaja. Naraste i više od 5 kg težine. No, lovni primjerci su mnogo manji. Najčešće se love primjerci teški nekoliko stotina grama do pola kilograma.

Deverike od 500 grama na više, te one preko kilograma, vrlo su atraktivan i često teško ulovljiv plijen. Deverika je riba nizinskih zatvorenih i otvorenih voda. Treba je tražiti u dubokim mirnim mjestima rijeka, jezera ili ribnjaka, gdje ima vodenog bilja. Kreće se u jatima. Najbolje vrijeme za ribolov je od proljeća, prije mrijesta, pa poslije mrijesta sve do kasne jeseni.

U sportskom ribolovu može se loviti gotovo svim tehnikama dubinskog ribolova. Vole je i ribolovci natjecatelji, pa se lovi direkt štapovima, bolognese tehnikom, match tehnikom i štek štekom (polagaljkom). Ovim potonjim, s tanjom gumom (0,8 mm) provučenom kroz prva dva dijela top seta, vrlo uspješno se mogu loviti vrlo krupne deverike. Uz šteku dužine do 11 m, za ovakav ribolov sistem je najbolje napraviti od najlona promjera 0,10 mm (osnovni) i 0,08 mm (predvez).

Koriste se pri tom plovci vrlo duge antene nosivosti od 4×16 do 0,75 g. Od udica koriste se one duljeg vrata, vrlo tanke i fine (za upotrebu krvnih crvi), veličine od broja 18 do 20. Udica se veže na predvez dug 20 cm. Prva olovnica se postavlja odmah na vrh predveza, zatim se nešto veća olovnica postavlja na 5 cm više, a potom grupa još većih olovnica na razmaku od 10 do 15 cm iznad druge olovnice.

Za ovakav ribolov potrebna je i primama. Najbolje je kupiti gotovu primamu za primamljivanje deverike. Na lovnu poziciju odmah na početku ribolova izbaca se desetak kugli pripremljene smjese, a zatim se tijekom ribolova povremeno u vodu bacaju kuglice zemlje u koju je umiješan fui. Kao mamac na udicu se postavlja krvni crv ili ver de vas.

U klasičnom ribolovu deverike, dugim direktašima, sistem može biti isti, ali je plovak (jer se drugačije ne može zabaciti) nosivosti od 0,5 do 2 grama (ovisno o duljini štapa kojim se lovi i uvjetima na vodi). U dubinskom ribolovu, ponajprije match tehnikom s hranilicom, koriste se najloni promjera do 0,22 mm i veće udice, a kao mamci crvi, gliste, kruh, žganci, kuhana pšenica, a posljednjih godina čak i manje boilie.

Zbog karakterističnog primanja mamca karakterističan je griz deverike. Najčešće se očituje izdizanjem plovka i polijeganjem na površinu vode, što je pouzdan znak i za kontru i da je mamac primila – plosnata ljepotica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.