Trota torrente tehnika ribolova

2939

Trota torrente tehnika prepoznatljiva je po dugim teleskopskim štapovima, kojima se lovi. To su zapravo, specijalno izrađeni i ojačani bolognes štapovi s prilagodljivim segmentima, koji omogućavaju da se istim štapom lovi i u skraćenoj varijanti pod nogama i u potpuno razvučenoj pod drugom obalom odnosno koliko to omogućava puna dužina štapa.

A štapovi za ovu tehniku ribolovu su dugi od 5, pa do čak 13 metara. Na službenim natjecanjima najveća dužina ograničena je na 10,20 m. Na štapu se naravno, nalazi rola, na njoj nešto jači i često u boji monofil (najlon) promjera do 0,25 mm. Na taj osnovni najlon postavlja se signalizator – najčešće mali plovak. Na kraj najlona veže se trostruka vrtilica s kopčom. Na nju ide glavni predvez promjera do 0,20 mm. E, sad ovisno o tome lovi li se u plitkim, brzim, s puno kamenja vodama ili u nešto dubljim i mirnijim, predvezi se razlikuju.

U prvom slučaju na njemu se nalazi cijeli niz sitnih olovaca (i po 20 i više komada) postavljenih u obliku logaritma ili na neki drugi način, ali uglavnom s većom koncetracijom prema predvezu s udicom. Druga varijanta je ona s na glavnom predvezu navučenom spiralom, odnosno spiralnim olovom, koje se razlikuje po težini, koja opet ovisi o brzini vode – struje u kojoj se lovi. I treća varijanta predveza je ona s teškom kuglom, koja se koristi u dubljim i jako brzim tekućicama, kanalima i sl. Na kraju se preko vrtilice s kopčom (ili bez nje) veže predvez s udicom. Za ovaj ribolov koriste se udice veličine od br. 4 do br. 6 (najčešće) i to udice većeg luka, zakrivljene, koje su specijalno rađene za ovaj ribolov odnosno ribolov na pastrve.

Dakle, došli smo i do odgovora na pitanje što se lovi ovom tehnikom. Odgovor je, dakle: pastrve na pastrvskim vodama. Sama tehnika ribolova je dosta zahtjevna i naporna, ali veoma atraktivna i uzbudljiva. Zbog toga na natjecanjima ribolovci moraju imati dosta kondicije i snage, kako bi tijekom četiri runde trostanog ribolova mogli dovoljno brzo hodati, pretraživati zonu ribolova, provući mamac oko i ispod svakog kamena, prevariti ribu koju vide – na viđeno.

Ribolovac dakle, produživanjem ili skraćivanjem štapa navodi mamac u vidno polje pastrve, a onda sve ovisi o prezentaciji i frekvenciji vođenja mamca da se pastrva zainteresira za napad i griz. U ovom ribolovu, bar na natjecanjima, važno je istaknuti, da se sva ulovljena riba mora pažljivo primiti podmetačem, udicu skinuti, ako je na dohvat ruke odnosno zabodena u usta ribe, a ako ju je riba progutala ribolovac je dužan prerezati predvez s udicom i tako pustiti ribu. Ne brinite, ako ribi nisu povrijeđeni organi (škrge i sl.) do čega dolazi ako se udica pokušava izvaditi ili izvući na silu, riba tijekom vremena preradi udicu u želucu. Uostalom, na natjecanjima nije rijetkost da se u četvrtoj rundi (u)love pastrve kojima iz usta viri dva, pa i tri predveza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.