Ribolov na plovak

4227

Osnovna podjela sportskog ribolova je na: ribolov plovkom, ribolov na dnu ili dubinski ribolov, ribolov varalicom i ribolov umjetnom muhom.

Svaki od ovih načina ribolova može se podijeliti na laki, srednji i teški. Isto tako i na ribolov u pokretu i statični ribolov. S obzirom na mamce ribičija se dijeli na: ribolov prirodnim i umjetnim mamcima s brojnim pod podjelama. Prema vrsti ribe koja se lovi, osobito su se razvili: šaranski, somovski i pastrvaški ribolov, s naglaskom na moderni šaranski ribolov. A dakako, moguće su i podjele s obzirom na druge vrste.

Prva i osnovna tehnika za većinu ribolovaca bila je i ostala ona s plovkom. Na nizinskim vodama ribolovna abeceda učena je s – pecalicom. Riječ je o ribolovu s plovkom direkt štapovima. Nekada su to bile obične ljeskovače, kasnije bambusovi štapovi, pa oni od staklenih vlakana, fiberglasa, a danas od raznih kompozitnih materijala, do borona i grafita. Štapovi za pecalicu najčešće su dugi od 3 do 5 metara, ali ovisno o ribama koje se love mogu biti dugi i samo 1,5 m (laki ribolov), ali i dugi do 10 metara (za srednje težak i težak ribolov s plovkom).

Radi se o štapovima bez role koji se sastavljaju uvlačenjem dijelova jedan u drugi, tzv. teleskopima. Ovdje možemo svrstati i tzv. šteke ili polagaljke, iznimno duge štapove i do 16 m, čiji se dijelovi «uštekavaju» jedan u drugi i tako se «razvlači» udica s mamcem na željeno mjesto u vodi.

Na direktaš ne dolazi rola. To je štap na koji se veže sustav (najlon + plovak + olovo + predvez s udicom) jednake dužine kao što je i sam štap. Koriste se lakši plovci i manje udice, a kao mamci najviše crvi, sitne gujavice i rjeđe kuglica kruha ili nekog tijesta. Najlon koji se koristi za sustav promjera je od 0,08 do 0,15 mm. Od riba se najčešće love sitna bijela riba, ali mogući su i ulovi krupnije ribe.

Najviše se lovi uklija, bodorka, crvenperka, babuška, deverika, kesega i sl. To je pribor koji može pružiti silno zadovoljstvo na vodi. Ne love s njime samo djeca, već i odrasli, pa i ozbiljni natjecatelji.

Osim s pecalicom na plovak se može se loviti i sa štekom, bologneze i match tehnikom (odnosno štapovima), pa se tehnika ribolova s plovkom dijeli na:
• ribolov direktašem (pecalicom)
• ribolov štekom (polagaljkom)
• ribolov bolognesom i
• ribolov matchom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.