Maslinov medič

3248

Važno je pratiti napad i brojnost maslinova mediča kako bi se na vrijeme spriječila šteta na stablima. Tijelo ovih štetnika je ovalno, dugo oko 3mm. Ličinke su žućkaste boje. Na leđnom štitu ima uzdužni i dva poprečna grebena poput dvostrukog križa.

Ženke legu 500 do 1000 jaja iz kojih se izlegu mlade ličinke. One ostaju neko vrijeme ispod štita majke, nakon čega izlaze i traže mjesto na kojem će se pričvrstiti i početi hraniti. Najčešće se pričvršćuju na naličju lista, a kasnije se mogu premjestiti i na grančice masline.

Ličinke štetnika javljaju se u najvećem broju u svibnju, odnosno lipnju. Medič može se posebno namnožiti u maslinicima u kojima se za zaštitu od štetnika koriste insekticidi širokog spektra, koji djeluju i na prirodne neprijatelje mediča. U takvim situacijama poremeti se prirodna ravnoteža i štetnik se pretjerano namnoži. Zbog toga je potrebno pažljivo planirati zaštitu od ostalih štetnika na maslini, pa se primjerice protiv maslinovog moljca mogu koristiti bioinsekticidi (Baturad i sl.) koji ne štete korisnim insektima.

Medič osim maslina napada i agrume, oleandre i ukrasno bilje. U zaštiti od ovog štetnika potrebno je procijeniti njegovu brojnost, odnosno jačinu napada (od 3 mediča po grančici dugoj dvadesetak cm za slab napad, do 12 za vrlo jak).

Ukoliko nemamo jak napad štetnika dovoljno je koristit CRVENO ili BIJELO ULJE (3-4%) u zimskom razdoblju. Kod jačeg napada potrebno je dodatak insekticida Moris (0.1%) kao i vršiti proljetnu zaštitu uz nižu koncetraciju bjelog ulja 1% +Moris 0,1%. Proljetno tretiranje bilo bi najbolje provest u periodu izlazaka mladih ličinki ispod štita ženke. Bez obzira na jačinu napada rezidba je obavezna mjera u borbi protiv štetnika. Rezidbom osunčana i prozračna krošnja stvara ljeti suhu i vruću mikroklimu u krošnji masline koja spriječava razvoj maslinovog mediča.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.