Zaštita od maslinove mušice

1364

Ovaj kukac je najopasniji štetnik za biljke i plodove.

musica

Baclrocera olecie je nazočna u svim krajevima gdje uspijeva maslina. Mušica polaže u masline jajašca, iz kojih se razvijaju ličinke koje se hrane mesom i, jednom kad postanu odrasle, probuše maslinu kako bi mogle odletjeti (obično se u jednoj godini razvije 3-5 naraštaja kukaca, no samo 2-3 su stvarno štetna).Jačina napada je uvjetovana godišnjim klimatskim kretanjima, zimskom hladnoćom, koja određuje smrtnost faze prezimljavanja, i suhe ljetne topline, koja đesetkuje jajašca i ličinke (infekcije se na 31-33°C često prekidaju).

Jačina napada je uvjetovana godišnjim klimatskim kretanjima, zimskom hladnoćom, koja određuje smrtnost faze prezimljavanja, i suhe ljetne topline, koja desetkujc jajašca i ličinke (infekcije sc na 31-33°C često prekidaju).

Oštećene koštunjače su neuporabljive tako za uporabu za jelo kao za proizvodnju ulja, 110 moguće je tolerirati oštećenje od oko 20-30% masline bez trpljenja ekonomske štete što se tiče tiještenja. Ako želimo izbjeći korištenje sintetičkih sredstava za zaštitu bilja, zaštita od maslinove mušice mora biti izvršena primjenom niza agronomskih tehnika finaliziranih smanjenjem napada i djelovanjem ciljanim postupcima.

Preventivna zaštita

Koristilo je: izbjegavati koliko god je moguće ostavljanje maslina na zemljištu nakon berbe,- obaviti radove ispod krošnje u proljeće, tako da zakopate što je moguće veći dio maslina inficiranih prethodne godine i ličinaka koje sc nalaze na zemljištu (ako jc prostor između redova ozelenjen, ova tehnika nije praktična); kod zasađivanja okrenuti vlastiti izbor prema prihvaćanju kompaktnog formata nasada s biljkama manje veličine, radi lakšeg obrađivanja. Pomoću obrezivanja treba kasnije oblikovati biljke s kompaktnom krošnjom koje doprinosi smanivanju napada B. oleae (ali koja, u nekim slučajevima, pogoduje napadima paunova oka i štitaste uši ’’pola zrna papra”). Kod antikriptogamatske zaštite mora se pomoći bakrovim proizvodima, koji imaju sposobnost uništavanja i u sukobu s populacijama mušica (pogledaj str.24). I na kraju, svrsihodno je prijevremeno pobrati masline i pravodobno ih samljeti.

Izravna zaštita

Početkom srpnja potrebno je pobrinuti se za postavljanje 2-3 spolne klopke s hormonima na svaki hektar maslinika. Kad sc, prigodom tjednih kontrola klopki, utvrdi povećani broj odraslih kukaca nazočnih u masliniku, i istovremeno sc počinju pojavljivati pm probodi na koštunjačama (5-8% pogođenih maslina), prelazi se na djelovanje. Prilično učinkovit biološki proizvod u borbi protiv maslinove mušice je rotenonc, biljnog podrijetla, koji djeluje tako putem gutanja kao i samim dodirom. Stavlja sc 300 grama/hektolitar vode, s dodatkom bijelog mineralnog ulja (500 grama/hektolitar) i bjelančevinastim mamcem (400-500grama/hektolitar). Postupak se izvodi navečer, pazeći da se jednoliko prekrije gornja polovica biljke i posebno južna strana.

Postupak će se ponavljati u razmaku od 7-10 dana (u formuli bez bjelančevinastog mamca), nakon što sc kontrolira broj ulovljenih u klopke i poškropi čitava biljka. Postupak treba ponoviti i nakon kiše. Ovaj zahvat mora biti izvršen svaki puta kada plijen kukaca dostigne opasnu razinu. Promatranje infekcije mora biti nastavljeno sve do zavjetrine razdoblja berbe

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.