Zaštita od maslinove muhe

5042

Od poznatih 250 nametnika na maslini, samo desetak pravi veće ekonomske štete.

muha

Najopasniji štetnik maslinova ploda jest maslinova muha. Njezina ličinka tijekom života u plodu pojede 50-150 mg mesa. U plodu buši hodnik u kojemu živi, raste i ostavlja izmet. Nakon preobrazbe u odraslog insekta ostavlja na plodu izlazni otvor promjera od 1-2 mm. Kroz taj otvor u plod ulazi zrak, vlaga, razne nečistoće i spore gljivica.

Vrlo brzo dolaze u kontakt enzimi iz citoplazme i ulja, što rezultira ubrzanim kvarenjem ulja u plodu. Kao posljedica razgradnje ulja povećaju se slobodne masne kiseline i peroksidni broj. Prisutnost ličinke u plodu uzrokuje i smanjenje polifenola i povećanje kiselina.

Nakupljanje takvih štetnih materija u plodu slabi veze peteljke i ploda i on otpada. Maslina na tlu vrlo brzo bude napadnuta gljivicama koje izazivaju trulež i ubrzanu razgradnju ulja na štetne i otrovne spojeve.

Zato nikako ne treba skupljati masline koje su na tlu bile dulje od 24 sata. Ne valja skupljati i čuvati one plodove koji su otpali pet ili šest dana prije početka berbe.

Poželjno je otpale masline i masline koje su zaražene maslinovom muhom preraditi posebno. Utvrđeno je da ulje iz plodova napadnutih maslinovom muhom koji su otpali ima znatno više negativnih karakteristika, nego ulje iz zaraženih plodova koji su ubrani i odmah prerađeni.

Muha ima puno generacija godišnje s tim da prva generacija „stiže“ oko 01.07. na području južnije od Splita i na tom području razvija maksimalni broj generacija-6, nešto sjevernije, na potezu od Splita do otprilike Šibenika ima generaciju manje ( 5 ) a prva kreće između 10-15.07, dok još sjeverniji dio Dalmacije, negdje od Zadra pa dalje ima oko 4 generacije godišnje.

Prve generacije su populacijski slabije i manje brojne dok su one kasnije ( što je logično ) u „punom sastavu“ i čine veliku štetu. Za utvrđivanje pojave i leta maslinine muhe također se koriste žute ploče koje se kao i kod trešnje ili oraha povješaju po stablima.

Drugi, učinkovitiji način je prskanje Buminalom, preparatom iz skupine atraktanata koji ih privlači te je vrlo učinkovit u kombinaciji s insekticidom. Rade se uvjetno rečeno, zamke. Dakle, uzmete prazne plastične boce zapremine cca 2,0 l u koji se ulije Buminal + Rogor ( Chromgor 0,2%). Na bocama se napravi nekoliko prozorčića, otvora, recimo 3.4 kom. Povješaju se na grane. Buminal privlači maslininu muhu i one jednostavno ulijeću u zamku. Dio njih se otruje Rogorom, a dio jednostavno utopi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.