Zanimljivosti o maslinama

2199

Znate li da je područje uspijevanja masline u umjerenim zonama obuhvaćenim između 46 stupnja sjeverne zemljopisne širine i 35° stupnja južne zemljopisne širine, a maslina može biti uzgajana od razine mora do 600-700 metara nadmorske visine, ovisno o zemljopisnoj širini.

maslina

Maslina je biljka sposobna odoljeti temperaturama između -6 i -8°C ovisno o sorti.Već na -7°C zračni dio biljke može biti izložen opasnosti, a na -12°C se događaju teška oštećenja na čitavoj biljki.

Uzgoj masline u svijetu je 800 milijuna biljaka. Uzgaja se na 9 milijuna i 500 tisuća hektara površine i proizvode 7 milijuna i 900 tisuća tona maslina (7 milijuna i 200 tisuća za ulje i 700 tisuća za jelo).

Svjetska proizvodnja ulja je 2 milijuna i 400 tisuća tona. Najveći svjetski proizvođač je Španjolska, slijedi ju Italija.

Proizvođača u Italiji ima oko milijun na 150 milijuna uzgojenih biljaka na 994 tisuće hektara (od kojih preko 90 tisuća u biološkim uvjetima), koji proizvode 500 tisuća tona ulja i 100 tisuća tona maslina za jelo. Aktivnih uljara ima 6-7 tisuća,a postrojenja za rafiniranje ima 15; punionica boca ima 300; udruženja proizvođača ima 180.Talijanska regija koja proizvodi najviše ulja je Apulija, slijede Kalabrija, Sicilija, Kampanja, Lacij,Abruci i Toskana.

Više od 500 sorti je samo u Italiji i na tisuće u mediteranskom bazenu.

Ciklus biljke: od 0 do 5-7 godine nasad je neproduktivan; od 5-7 do oko 30 godina rast sa stalnim povećanjem produktivnosti; od 35 do 150 godina zrelost i puna produktivnost; preko 150 godina počinje starenje sa znatnom produktivnošću, kako bilo da bilo, to traje stoljećima.

Proizvodnja jedne biljke je od 15 do 40 kilograma maslina, što odgovara 3-8 kilograma ulja.

Jedna osoba može ručno ubrati od 10 do 20 kilograma maslina u sat vremena rada. Najveću potrošnju ulja po glavi stanovnika (kg/godini) u svijetu ima Grčka: 23,3 ,zatim Libija: 20,5; Italija: I 1,9; Španjolska: 10,9;Turska: 7,7, a europski prosjek je 4,3.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.