Leccino, najraširenija sorta u svijetu

2050

Leccino potječe originalno iz Toscane u Italiji i vrlo je raširena u cijelom svijetu zbog osobite prilagodljivosti na različite agroekološke uvjete.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Kod nas se, osim u Istri, proširila duž čitavog priobalja Hrvatske, sve do juga pa i na otoke. Leccino na dubokim i plodnim tlima, koja u ljetnim mjesecima lakše podnose sušu, vrlo dobro i stalno rađa, i zato bi ovu sortu trebalo saditi u takvim uvjetima i na takvim terenima. Šteta ju je saditi na škrtim, skeletoidnim i plitkim terenima, kao što je posađena na mnogim lokalitetima u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Naime, na takvim terenima ona će isto roditi i dati plod, ali taj je plod sitan i neugledan i prisilno dozrijeva i mijenja boju kožice već krajem kolovoza. Dakle, Leccino treba saditi na dubokim tlima i obvezno osigurati navodnjavanje. Prema klimatskim uvjetima, dobro podnosi niske zimske temperature i do – 10 °C bez većih oštećenja.

Stablo Leccina je prilično bujno, razgranate krošnje, i prirodno naginje rastu u visinu, krošnja ima duge grane, gusta je i okruglastog rasta. Rodne grančice su kratke i viseće. Listovi su eliptično-kopljasti, srednje veličine, prosječne dužine 5,72 cm, širine 1,35. S gornje strane list je svijetlozelene boje, a s donje sivkasto-srebrnasti, s blago naglašenim svijetložutim preljevom.

Cvjetne rese su srednje dugačke s prosječno 18-20 cvjetova. Plodovi su jajolikog oblika i obično se nalaze dva do tri zajedno kao grozd. Plodovi su prosječne težine 2-3 grama i prosječno se u kilogramu nalazi od 360-420 plodova. Plodovi sadržavaju oko 20% ulja. Sjemenka ploda duga je u prosjeku 1,59 cm, elipsoidno-izduženog oblika. 100 sjemenki teži oko 46,12 grama.

Leccino je inače sorta koja rano dozrijeva, i redovito rodi i donosi kvalitetan prinos. To je sorta koja je uglavnom stranooplodna, a dobri su joj oprašivači: Pendolino, Frantoio i Maurino. Tolerantna je na rak masline i manje na paunovo oko, ali je zato osjetljiva na maslinovu muhu i maslinova svrdlaša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.