Dužica, pomalo zaboravljena sorta masline

4740

Ova sorta je od oko 250 godina ranije uvezena iz Italije, pokrajina Puglia gdje se naziva Oliva di Ccrignola, a u Italiju je uvezena iz Španjolske gdje joj je ime Grossa di Spagna.

duzica

Ime Dužica je dobila po dugačkom plodu koji je najduži od svih domaćih sorta masline. Naziv Velika Lastovka dobila je po obliku i boji lista koji u velikom podsjeća na list Velike Lastovke. Uzgaja se na cijelom uzgojnom području Hrvatske ali u malim količinama. Uzgoj je ograničen uglavnom na okućnice i vrtove i to jedno ili dva stabla. Pored uzgoja u Hrvatskoj, Dužica se u manjoj mjeri uzgaja i u području Crne Gore.

Dužica razvija srednje bujna stabla, srednje visokog debla i kuglaste krošnje. Kut grananja je dosta oštar. Razvija veliki broj dugih izbojaka koji se lako savijaju prema tlu te ima pendulasti izgled. Ima srednje veliki broj listova koji su blijedo-zelene boje, dugi i kopljastog izgleda. Listovi se ponekad uzdužno savijaju prema licu lista. Prema međunarodnoj klasifikaciji list Dužice svrstan je u kategoriju velikih listova.

Cvat se razvija od ožujka do svibnja mjeseca, cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja u zavisnosti od uzgojnog područja. Prosječna dužina cvata je oko 30.0 mm i na njoj prosječno ima oko 22 cvjeta. Ovo je djelomično samooplodna sorta masline. Plod je duguljast blago uvijen prema vrhu. Oblikom, plod podsjeća na plod šljive. Plod ima zelenkastu boju u početku zrenja koja postupno prelazi u crvenkasto-ljubićasti da bi u fazi pune zrelosti bila crveno-vinske boje. Prosječna masa ploda je oko 9.0 grama radi čega se plodovi mogu konzervirati. Sadržaj ulja u plodu je mali, a ulje je slabije kvalitete.

Ovo je djelomično samooplodna sorta i za dobar rod potrebni su joj oprašivači (Drobnica. Levantinka, Uljarica). Dužica je osjetljiva na napad paunovog oka i raka masline. U nasadima gdje nema oprašivača slabo i neredovito rađa, a ima i slabu otpornost na sušu. Dužica je veoma otporna na napad maslinove muhe i maslininog moljca što je svrstava u veoma kvalitetne stolne sorte masline. Ima veoma krupan plod i čvrstu kožicu te je pogodna za manipulaciju tijekom procesa konzerviranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.