SAMO POZITIVNO | Tradicija nas može i pokopati

761

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija ističe kako se trebamo odmaknuti od tradicije i krenuti putem kreativnosti, otvaranja obzora i širenja okusnih vidika.

Bilo da ste pustolovi pa vam je putovati i otkrivati jedini način na koji možete zamisliti život ili samo ponekad otputujete i to ne predaleko, sigurno ste primijetili da mnogošto možete spoznati o kulturi drugih naroda kroz jelo koje vam posluže. I sama najviše volim
prvo otići u pekaru i lokalni dućan i istražiti što se nudi, a posebno mi bude drago kad uspijem ući u nečiji dom i kuhinju i iz prve ruke vidjeti što se jede za njihovim stolom.

Maslinovo je trend

U SAD me nije iznenadilo da je ulje za stolom bilo „malo starije“, jednostavno su ljudi zaboravili da ga imaju u kuhinji. Nije običaj stavljati ga u jela, osim ponekad na salatu što to mnogo govori o njihovim prehrambenim navikama. No drugih začina i umaka bilo je i previše u ponudi: tri vrste BBQ umaka, pet ketchupa i sedam vrsta majoneze, raznih dressinga za salate i dipova za nachose.

U Italiji nećete imati takvih problema: u kuhinji se drži velika boca od bar 5 ili 10 litara, na stol ide ona ljepša, možda i dizajnerska, jer su Talijani i za ulje osmislili nekoliko dizajnerskih rješenja (meni je ona od Alberta Mede s otisnutom kemijskom formulom maslinovog ulja najljepša!), a najvjerojatnije u kantini ili konobi drže zalihe za čitavu godinu koju im šalje rođak/nono/tetka s juga Italije.

Teško da ćete naići na ketchup ili majonezu u njihovim frižiderima, a kamoli išta kompliciranije. Sjećam se jedne prigode kada je netko za stolom tražio ketchup, a odgovor je bio „imamo šalšu…, slično je“. Zamišljam da bi se mogao i na nekim našim otocima čuti isti odgovor. U Španjolskoj i Portugalu je situacija slična, ne morate se plašiti da će vam faliti ulja na gozbi.

Maslinovo ulje je trend i gotovo nam je nezamisliva današnja kuhinja, haute-cuisine i kuharstvo općenito bez maslinovog ulja. A nekima je i domaća kuhinja nepojmljiva bez maslinovog ulja – nama najvjerojatnije, nama kojima je ulje na stolu svaki dan, i kojem je potrebna samo feta kruha da nam pruži zadovoljstvo. Danas se to, u skladu s trendovima, zove comfort food. No i kada je to bila hrana siromaha, i tada je u feti domaćeg kruha s finim aromama maslinovog ulja bio sakriven najveći komfor, predah od rada, onaj uporan miris dima, konobe, mošta, miris po domaćem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.