Proizvodnja salate u zaštićenim prostorima

2414

Salata se lako i uspješno može uzgajati u staklenicima i plastenicima koji su namijenjeni uzgoju osjetljivih stakleničkih kultura.


Kao kultura s relativno kratkim vegetiranjem (55 – 65 dana) vrlo uspješno se uklapa u stakleničke plodorede. To je osobito važno za racionalizaciju proizvodnog prostora, radne snage i dr. Zbog skromnijih potreba za toplinom i svjetlošću, vrlo uspješno se može uzgajati u zimskom razdoblju. U našim krajevima najčešće se uzgaja kao predusjev ostalim povrtlarskim kulturama, kao što su rajčica i krastavac, čiji se rokovi sadnje i skidanja mogu idealno prilagoditi za predsezonsku proizvodnju nakon skidanja salate.

Priprema tla i gnojidba

Salata najbolje uspjeva na plodnom i rastresitom tlu, bogatom organskim tvarima. Staklenička tla su uglavnom pripremljena tako da se na njima salata vrlo uspješno uzgaja. Treba imati na umu da je ova biljka vrlo osjetljiva na visoku koncentraciju soli u tlu. Optimalne vrijednosti pH tla za salatu su 6.0 – 6.5 – 7. Tlo se obrađuje na dubinu 20 – 25 cm, a mineralna gnojiva ne treba zaoravati, jer se korijenov sustav salate razvije dosta plitko pa se uslijed čestih zalijevanja mineralna hraniva lako spuste do potrebne dubine.

Kako je u zaštićenom prostoru uglavnom kvalitetan supstrat (tlo), obrada tla ne predstavlja poseban problem. Na mjestima gdje je došlo do zbijanja tla prilikom uzgoja prethodne kulture, obavezna je mjera podrivanje sa specijalnim strojem – podrivačem. Ova mjera omogućava rahljenje tla i prozračivanje do 35 – 40 cm dubine.

Sjetva, sadnja i njega nasada

Da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom prostoru, potrebno je sjetvu salate obaviti oko 20. listopada, a presadnice salate presaditi mjesec dana poslije. Kako ova kultura ima dosta kratko vrijeme vegetacije, može se očekivati početak skidanja, odnosno berbe, oko 20. prosinca, što posebno ovisi o sunčanom ili oblačnom vremenu. Berba se uglavnom obavlja kroz 5 – 10 dana. Iz navedenog je vidljivo da se rokovi sjetve najčešće prilagođavaju željenim rokovima sadnje, odnosno berbe pretkulture, a da se istovremeno ne ugrozi pravovremenost ostalih kultura koje dolaze iza proizvodnog ciklusa salate.

U suvremenoj stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji presadnice salate se uzgajaju u specijalno pripremljenim prešanim tresetnim kockicama veličine 3 – 4 cm. Sjetva se obavlja piliranim sjemenom pomoću specijalnog stroja koji ulaže jednu po jednu sjemenku u svako konusno udebljenje kockica. Zasijane kocke treba zaliti i pokriti plastičnom folijom dok sjeme ne počne nicati. Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za presađivanje za 20-ak dana. Da bi se postigao navedeni rok prispijeća sadnica, bitno je da se do nicanja održava temperatura 15 – 18ºC, a poslije nicanja 10 – 12ºC. Relativna vlažnost zraka održava se na 60 – 70%.

Presadnice se proizvode i u plastičnim ili polistirenskim kontejenerima te je na ovaj način velika ušteda u potrošnji supstrata. Presađivanje salate, ako se radi o ranim sortama, obavlja se na razmak 20 – 15 cm, dok se poslije uglavnom krupnije biljke rasađuju na razmak 20 – 25 cm. Međutim, ako su presadnice proizvedene u kockicama, onda se nakon pripreme tla površina izmarkira valjkom s kockastim izbočinama koje u tlu ostavljaju otiske veličine 4 x 4 cm. U ovakve jamice spuste se kockice sa zasijanim biljkama. Na obiteljskim gospodarstvima najčešće se sije salata u posebne plitice od plastike ili stiropora, različitih veličina, ali najpopularnije je korištenje plitica sa 104 sjetvena mjesta, a promjer sjetvenog mjesta je 2 cm. Što se tiče uroda, može se ostvariti 4 kg/m2, ako se održavaju optimalni uvjeti za proizvodnju u svim fazama razvoja. Posebno se može postići određena sigurnost navedenog uroda, ako se primjenjuje postupak obogaćivanja atmosfere s CO2.

Osobito je važan čimbenik temperatura. Po sunčanom vremenu treba održavati temperaturu između 12 i 20ºC, a ako je oblačno vrijeme 10 – 12ºC. Noćne temperature trebaju biti za 4ºC niže od dnevnih. Što se tiče vlažnosti tla u prvim fazama razvoja treba biti 75 – 80% maksimalnog vodnog kapaciteta, a u vrijeme oblikovanja glavica 60 – 65%. Relativna vlažnost zraka treba iti 70 – 80%. Preporučuje se navodnjavanje biljke sustavom orošavanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.