Kalendar radova u travnju

392

Na području Istre i Kvarnera, rezidba je još u punom jeku, kao i u maslinicima na višoj nadmorskoj visini, dok je u Dalmaciji pri samom kraju. Ako ste završili s rezidbom, još jednom prošećite po masliniku sa škarama u ruci i ne oklijevajte odrezati ono što ste propustili, kako bi krošnja bila pravilna s dovoljno svjetla i zraka, prošlogodišnje grančice, ili one koje bi ometale stablo na rodnost.

Pravilnom rezidbom masline produžavamo joj vijek, odnosno sprječavamo njezino starenje. Odrezane grane maslina po mogućnosti strojno usitnite, a usitnjeni dio lišća i grana prospite ispod stabala kao zelenu gnojidbu, ako ne, onda ih svakako treba pokupiti i iznijeti iz maslinika.

Ako se odlučite na spaljivanje odrezanih grana, što je najgora i najštetnija varijanta, kako ekonomska, tako i ekološka, a da ne govorimo opasna, onda spaljivanje obavite pažljivo, na čistini, što dalje od drugog raslinja uz obavezu prijavljivanja nadležnim protupožarnim organima.

GNOJIDBA

Početkom travnja, pred kišu ili tijekom kiše slijedi drugi dio dušične prehrane s KAN-om (27%N) u količini od 0,5 do jednog kilograma po maslini, što ovisi o starosti i strukturi krošnje stabla.

Nakon obavljene druge gnojidbe ne dozvolite stoci napasanje ispod stabala, a ako je maslinik neograđen, onda svakako u duhu dobrosusjedskih odnosa, stavite obavijest da ste maslinik tretirali mineralnim gnojivom, što će ujedno biti obavijest sakupljačima ljekovitog, aromatskog i jestivog bilja.

ZAŠTITA OD ŠTETNIKA

Već smo napisali kako obvezno odrezane grane treba iznijeti iz maslinika, jer one predstavljaju prirodno stanište za razvoj i razmnožavanje štetnika zvanog potkornjak. Skupite svježe odrezane grančice i skratite ih na dužinu od dvadesetak cm i promjera dva do tri cm, svežite ih u svežanj od desetak komada kako biste od njih napravili lovke i objesite na granu masline, ili ih posložite na obližnji suhozid.

Nakon prezimljavanja ženka potkornjaka se ubušuje u odrezane grančice masline – love, gdje polaže jaja, nakon izlaska iz jaja ličinka buši hodnik u koji se kukulji, a iz kukuljice izlaze mladi potkornjaci. Zaštitu bakrenim preparatima koje ste proveli krajem veljače ili u ožujku protiv gljivičnih oboljenja (paunovog oka, raka i dr.), preporuča se ponoviti, posebno ako je ožujak bio kišovit.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.