Sjenice ne jedu masline nego crve

670

Sjenice ne jedu masline, nego kljucaju samo one plodove u kojima mogu naći određene ličinke ili crve i to u vrlo malim količinama

Sjenica velika spada u mnogobrojnu porodicu Paridi, rod je Parus, a kod nas je još zovu i ciciban, plešćun, sikavčić, cicimiga i dr. Vrlo je vesela i živahna ptica, rasprostranjena je po cijelom Jadranu, poznata je svim maslinarima, po cijeli dan skakuće s grane na granu, spusti na zemlju i opet se popne na vrh masline.

Nije selica nego stanarica

Sjenica velika duga je oko 13 centimetara, leđa su joj maslinaste boje, glava i bočni dijelovi vrata i samo grlo su crne boje, obrazi su bijele boje, prsa i trbuh žuti, krila smeđa s bijelim prugama.

Obitava u maslinicima, voćnjacima i vrtovima, jako je pitoma i ne boji se ljudi, često zna pjevati na vrhu masline, dok je okopavamo ili beremo i što je najvažnije nije selica, već stanarica i ostaje u našem masliniku cijele godine.

Njeno pjevanje je karakteristično, ustvari ima varijabilne glasovne zovove slično pjevu ostalih zeba, ali ipak prevladava «cici-pa, cici-pa. Stoga nam njeno živahno skakutanje po maslini i veselo pjevanje pričinjava posebno zadovoljstvo, jer nam pravi društvo u masliniku. Mnogi neuki maslinari misle da im sjenice jedu masline, što nije točno, naime one kljucaju samo one plodove masline u kojima mogu naći određene ličinke ili crve i to u vrlo malim količinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.