Obvezna zaštita masline bakrenim pripravcima nakon berbe

64

Najraširenija bolest koja se uvijek javlja u našim maslinicima, i koja se obvezno mora suzbijati potkraj vegetacije je paunovo oko. Uzročnik je patogena gljivica Cycloconiumo leaginum, poznata i pod nazivom Spilocaeao leagina.

Bolest je raširena u svim krajevima svijeta u kojima se uzgaja maslina. Na napad bolesti osobito su osjetljiva stabla maslina koja rastu u vlažnijim mikroklimatima i u sjeni.

Simptomi se uglavnom javljaju na gornjoj strani listova u obliku karakterističnih okruglastih, uljastih i tamnozelenih pjega ili mrlja, veličine 10 – 12 mm. Poslije se oko pjega oblikuje žutozeleni prsten, a središnji dio posmeđi. Takvi simptomi podsjećaju na oči po paunovu perju, pa otuda dolazi naziv bolesti koji se koristi ne samo kod nas, već i u drugim zemljama u kojima se uzgaja maslina. Pjege se često spajaju i prekriju cijeli list. Zbog jake zaraze, dolazi do opadanja lišća ili defolijacije. Na ostalim organima masline, npr. plodovima ili grančicama, zaraze su vrlo rijetke, a simptomi se uočavaju kao smeđe pjegice. Zaraženi plodovi otpadaju zajedno s peteljkama. Zaraze na lišću javljaju se dvaput godišnje, u jesen i proljeće.

Zaraze u tijeku jeseni (rujan, listopad i studeni) počinju dolaskom kišnog razdoblja, kada je velika vlaga i kada su temperature niže, što odgovara ovoj patogenoj gljivici. Simptomi, međutim, postaju dobro vidljivi tek iduće godine u rano proljeće, kada se nastavljaju nove zaraze. U proljeće se zatim javlja i već spomenuto opadanje lišća koje obično traje od ožujka do lipnja. Ljeti zaraza nema, jer patogena gljivica miruje, da bi u jesen ponovnim dolaskom kiša započele nove infekcije. Bitno je istaknuti da se simptomi najviše uočavaju na donjim dijelovima krošnje, dok gornji često ostaju zdravima.

Suzbijati ove bolesti treba dvaput, prema vremenu početka infekcija, fungicidima na bazi bakra (Cuprablau Z WP, Champion WP, Nordox 75 WG i dr.). U svijetu se također koriste i neki organski fungicidi na bazi krezoksimmetila i drugih tvari, ali posve dobru zaštitu daju spomenuti fungicidi na bazi bakra. Bakreni fungicidi preporučuju se za korištenje jer dobro djeluju na neke druge bolesti masline kao što je bakterijski rak (Pseudomonas savastanoi) i patula (Sphaeropsis dalmatica).

Prvo prskanje mora biti u jesen, potkraj rujna i početkom listopada, a drugo u proljeće, potkraj veljače i početkom ožujka. Prema istraživanjima, jesensko prskanje je najvažnije. Prema nekim podacima iz literature, naše domaće sorte maslina dosta se razlikuju u otpornosti na ovu bolest. Kao otpornije, spominju se Oblica i Lastovka, a kao osjetljivije Levantinka, Drobnica i Dužica. Od talijanskih sorti otporne su npr. Leccino, Pendolino, i dr., a osjetljive Ascolana i Moraiolo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.