Kako prirodnim sredstvima pobijediti depresiju?

1674

Depresija i tjeskoba duševna su stanja koja su sve izraženija u današnje vrijeme. Posebno pogođena skupina su žene koje imaju dvostruko veći rizik za obolijevanje od depresije.

povrce

Pretpostavlja se da je neprirodan i ubrzani način života, sve udaljeniji od prirodnog ritma, glavni okidač ovih psihičkih poremećaja. Depresija je poput neželjenog pratioca koji vas kao dodatni teret stalno koči i sputava u normalnom funkcioniranju. Može postati i ozbiljna bolest s kojom se pojedinac teško nosi.

10 savjeta kako spriječiti, olakšati i savladati depresiju

Dobra vijest je ta da si sami možete pomoći kod negativnih duševnih stanja. Postoji puno prirodnih sredstava i tretmana koji će u takvim situacijama biti od pomoći te spriječiti, olakšati i pobijediti depresiju. Pripremili smo za vas 10 jednostavnih savjeta kojima i sami možete znatno popraviti vaše stanje.

1. Jedite zdravo

Može li naša hrana utjecati na depresiju? Odgovor je DA! Naime, postoji direktna veza između raspoloženja i šećera u krvi. Nagli skokovi šećera u krvi značajno mogu utjecati na raspoloženje. Stabiliziranjem njegove razine znatno se može poboljšati i mentalno stanje. Ono što može pomoći je prehrana s niskim glikemijskim indeksom te s mineralom kromom. Krom pomaže u stabilizaciji inzulina, a posebno se smatra korisnim kod atipične depresije. Intolerancija na neke namirnice također je povezana s problemima u raspoloženju. Primjerice, u jednoj opsežnoj studiji, oboljeli od celijakije (alergije na gluten), imali su 80 % veći rizik za depresiju.

Osim glutena namirnice koje izazivaju loše raspoloženje su:
– šećer
– rafinirani ugljikohidrati
– brza hrana
– alkohol

Namirnice koje vas prirodno čine sretnijima su:
– omega-3 masne kiseline
– kokosovo ulje
– lanene sjemenke
– višnje

2. Pijte zeleni čaj!

Zeleni čaj sadrži dva sastojka koja u međusobnoj sinergiji poboljšavaju raspoloženje. To su L-teanin i kofein. Kada se ova dva sastojka konzumiraju zajedno, dovode do povećanja razine neurotransmitera dopamina u mozgu. Teanin je aminokiselina prirodno prisutna u lišću zelenog čaja koja potiče oslobađanje od stresa i koncentriranost, ali bez neugodnih nuspojava koje ima kava. Zeleni čaj se posebno preporučuje starijim osobama koji se mogu osjećati depresivno i tužno. Prema jednoj japanskoj studiji ispijanje nekoliko šalica na dan znatno pomaže smanjiti depresivno i tužno raspoloženje.

3. Kamilicom poboljšajte san i vaše raspoloženje

Depresiju pojačava nedostatak sna. Flavonoidi u kamilici pomažu da se lakše opustite i mirno spavate. U kombinaciji s mlijekom i medom, čaj od kamilice je idealni napitak za umirenje. Nedavno istraživanje pokazuju i da standardizirani ekstrakt kamilice sa 1,2 % apigenina, može biti od velike koristi protiv kliničke depresije i anksioznosti. Ispitanici s dijagnosticiranom depresijom i anksioznošću 8 tjedana su uzimali ekstrakt kamilice – 57 % ispitanika doživjelo je značajno ublažavanje simptoma.

4. Gospinom travom odagnajte strahove i depresivna stanja

Gospina trava je još jedno tradicionalno sredstvo u borbi protiv lošeg raspoloženja. Kliničkim je ispitivanjem potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna stanja – od lake do srednje-teške depresije. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja.

Uspješno se koristi kod djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom, a preporučuje se i ženama u menopauzi. Sadrži hipericin koji potiče rad neurotransmitora i na prirodan način djeluje kao antidepresiv. U borbi protive depresije možete koristiti čaj, tinkturu ili ekstrakt gospine trave.

5. Povećajte unos vitamina B

Vitamin B igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, dopamina i epinefrina koji u mozgu djeluju na poboljšanje raspoloženja. To je i inače izuzetno važan vitamin koji pomaže kod mnogih tjelesnih funkcija i normalnog funkcioniranja organizma. Njegov manjak u organizmu rezultira visokom razinom štetne aminokiseline homocistein – često primjetne kod depresivnih pacijenata. Suplementacija vitaminom B pomaže u poboljšanju raspoloženja i smanjivanju depresije.

6. Magnezijem smanjite apatiju, tjeskobu i razdraživost

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala, odgovoran za djelovanje više od 300 enzima koji kontroliraju biološke funkcije. Među ostalim, magnezij održava stabilnom i kemiju mozga. Može pomoći kod tjeskobe, apatije, depresije, glavobolje, osjećaja nesigurnosti, razdražljivosti i nemira. Zbog toga što su današnje namirnice često osiromašene mineralima, moguće je da je jedan od uzroka depresije kod vas upravo manjak magnezija.

Namirnice bogate magnezijem su:
– bademi
– indijski oraščići
– crni grah
– banane
– špinat
– tamna čokolada

7. Konzumirajte sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže zdrave masnoće i magnezij – dva značajna sastojka koji poboljšavaju raspoloženje. Također sadrže i aminokiselinu L-triptofan koja sudjeluje u proizvodnji serotonina. Budući da triptofan u metabolizmu potpomaže stvaranju serotonina, melatonina i nikotinske kiseline, potreban je njegov svakodnevni unos.

Brojne studije pokazuju da triptofan:
– popravlja razinu serotonina
– liječi lagane oblike depresije
– poboljšava spavanje (kod nesanice)
– podiže raspoloženje
– pomaže kod sezonskih poremećaja raspoloženja

8. Izbjegavajte kavu

Kada je u pitanju depresija, kofein iz kave je dodatno može pogoršati. Većina izvještaja vezanih uz kavu potvrdila je da konzumiranje ovog napitka znatno može utjecati na loše raspoloženje. Osim toga može potaknuti i nesanicu, iritiranost želuca i tremor mišića, a kod nekih ljudi uzrokovati iritabilnost, agitacije i agresiju.

9. Vježbajte

Kada ste depresivni i bezvoljni, vježbanje vam je vjerojatno zadnje na pameti. No, fizička aktivnost je idealna za poboljšanje vašeg raspoloženja.

Samo 30 minuta intenzivnog kretanja dnevno:
– potaknut će oslobađanje spojeva u mozgu potrebnih za dobro raspoloženje
– smanjit će reakcije koje izazivaju depresiju
– povećat će temperaturu tijela što ima umirujući učinak
– oslobodit će vas briga i napetosti
– poboljšat će općenito zdravlje i svijest o sebi

10. Isprobajte akupunkturu

Veliki broj studija pokazuje da akupunktura učinkovito pomaže ne samo kod uklanjanja fizičke boli, već i kod depresije i tjeskobe. Kada igla prodre u vašu kožu, na jednu od 400 točaka koje se koriste u akupunkturi, tijelo odgovara tako što ispušta endorfine koji umiruju i izazivaju osjećaj sreće i opuštanja. Studije pokazuju da akupunktura specifično pozitivno djeluje na depresiju jer utječe na kemiju mozga te povećava proizvodnju serotonina i endorfina. Utječe i na druge hormone raspoloženja.

Stimulacijom određenih točaka akupunktura smanjuje osjetljivost na stres, potiče osjećaj opuštenosti i deaktivira dio mozga koji je odgovoran za anksioznost i brigu.

IZVOR: ALTERNATIVA-ZA-VAS.COM

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.