Utjecaj štitnjače na kolesterol

915

Liječnik vas je vjerojatno upozorio na kolesterol – masnu, voštanu tvar koja cirkulira u krvi. Previše pogrešne vrste kolesterola može začepiti arterije i dovesti u opasnost od srčanih bolesti.

Visoka razina kolesterola može biti posljedica prehrane, osobito ako konzumirate hranu bogatu zasićenim mastima, poput crvenog mesa i maslaca. Ponekad je ipak za to kriva štitnjača. Previše ili premalo hormona štitnjače može povećati ili smanjiti razinu kolesterola.

Kako štitnjača utječe na kolesterol?

O štitnjači

Štitnjača je, kao što znamo, žlijezda u obliku leptira smještena s prednje strane vrata. Proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, proces kojim tijelo pretvara hranu i kisik u energiju. Hormoni štitnjače također pomažu srcu, mozgu i drugim organima i omogućuju im normalan rad.

Hipofiza se nalazi u podnožju mozga i usmjerava aktivnosti štitnjače. Kada hipofiza osjeti nedostatak hormona štitnjače, oslobađa hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). TSH usmjerava štitnjaču kako bi oslobađala više hormona.

O kolesterolu

Kolesterol se nalazi u svakoj od stanica tijela koje ga koristi za proizvodnju hormona i tvari koje pomažu u probavi hrane. Kolesterol također cirkulira kroz krv. Putuje krvotokom u dvije vrste paketa, nazvanih lipoproteini.

Lipoprotein visoke gustoće (HDL) kolesterol je dobar za srce. Pomaže u uklanjanju kolesterola iz tijela i štiti od srčanih bolesti.

Lipoprotein niske gustoće (LDL) kolesterol je loš za srce. Ako je razina LDL kolesterola previsoka, kolesterol može začepiti arterije i doprinijeti srčanim bolestima, srčanim udarima i moždanim udarima.

Neaktivna ili preaktivna štitnjača

Štitnjača može proizvoditi premalo ili previše hormona. Stanje u kojem je štitnjača neaktivna naziva se hipotireoza. Kada je štitnjača nedovoljno aktivna, cijelo tijelo osjeća se kao da usporava. Postajemo umorni, tromi, hladni i bolni.

Više o ovoj temi pročitajte na Štitnjača.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.