Hranjiva vrijednost kefira

451

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji se zbog pjenaste teksture i reskog okusa može svrstati u osvježavajuće mliječne napitke.

Njegova velika snaga leži u velikom broju korisnih mikroorganizama za čovjeka, a koji imaju blagotvoran učinak na probavu i sposobnost apsorpcije korisnih vitamina i minerala, na proizvodnju hranjivih tvari u tijelu, kao i jačanje imunološkog sustava.

Hranjiva i terapijska svojstva kefira rezultat su djelovanja zajednice mikroorganizama (mješovite mikrobne kulture) u kojoj prevladavaju bakterije mliječne kiseline i kvasci. Kefir ima blagotvoran učinak na probavu i štiti organizam jer ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Također je pogodna hrana za osobe s intolerancijom na laktozu jer sadrži vrlo male količine laktoze i mikroorganizme koji ju pomažu probaviti u probavnom traktu.

Pripisuju mu se i drugi ljekoviti učinci poput snižavanja kolesterola i šećera u krvi, te jačanja imunološkog sustava. Industrijska proizvodnja kefira iz kefirnih zrna je zahtjevna jer su zrna osjetljiva na vanjske čimbenike pa se njihov mikrobiološki sastav može brzo promijeniti. To također znači i promjene sastava i okusa kefira. Zato sve velike mljekare proizvode kefir pomoću starterskih kultura koje se sastoje od tipičnih predstavnika bakterija mliječne kiseline i kvasaca, a koje se nalaze i u kefirnim zrnima.

Prednost takvog načina proizvodnje je manja fluktuacija u sastavu i okusu proizvoda, a nedostatak je gubitak nekih sojeva mikroorganizama čime se gube i dio nekih korisnih sastojaka. U domaćinstvima i manjim obiteljskim siranama kefir se u pravilu proizvodi na tradiocionalan način od kefirnih zrna.

Tradicionalni kefir sadrži vitamine A, E, D i K, vitamine B kompleksa koji pomažu kontrolirati funkcioniranje bubrega, jetre i živčanog sustava. Od minerala sadrži kalcij i magnezij koji su važni za razvoj kostiju i zubi te fosfor koji pomaže da bolje iskoristimo unesenu hranu. Osim toga, također se pokazalo da tradicionalni kefir ima pozitivan učinak na detoksikaciju organizma, povećava imunološku funkciju organizma, regulira gastrointestinalnu aktivnost, sprječava infekcije. Možemo reći da ako redovito koristimo kefir činimo nešto stvarno sjajno za našu vitalnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.