12.7 C
Zagreb
24 . listopad 2025
Najnovije Stranica 251

Najnovije

Najnovije vijesti iz poljoprivrede

Naklijavanje krumpira prije sadnje

S naklijavanjem bi trebalo početi barem 40 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije. U novije vrijeme se...

Prskanje crvenim uljem

Zimsko prskanje vinograda i voćnjaka važno jer prevenira pojavu nekih bolesti i štetnika u tijeku vegetacije, a provodi se pred početak vegetacije. Prije prskanja treba...

Puževi i njihovo suzbijanje u povrtlarstvu

Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete,posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća,osim lukom i češnjakom. Najveće štete su za vlažna vremena,posebice noću. Istraživanja...

Uzgoj i rezidba kruške

Kruška, kao i druge voćke, osjetljiva je na kasne zimske mrazove početkom vegetacije. Kruška dosta rano cvate pa se preporučuje sadnja na brežuljkastim terenima...

Rezidba smokve

Smokvu možemo uzgojiti s nadzemnim sustavom u obliku krošnje, s deblom niskim ili srednje visokim, ali i u obliku grma, s dvije, tri ili...

Zimska zaštita voćaka

Vegetativno mirovanje voćaka tijekom zime koristi se za obrezivanje i zimsku zaštitu od bolesti i štetnika. Zaštita se provodi kemijskim i mehaničkim mjerama zaštite. Mehaničke...

Odabir podloge prilikom sadnje jabuka

Pri sadnji provjerite ima li svako stablo dovoljno prostora da se posve razvije. Za svoj vrt odaberite najprikladniju veličinu stabla (koja je u najvećoj...

Zaštita paprike od bolesti i štetnika

Papriku u tijeku vegetacije mogu napasti brojne bolesti, od kojih ne možemo ni jednu izdvojiti kao ekonomski štetnu. Ipak neke od bolesti valja istaći da...

Čuvanje ubranog povrća

Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena. Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...

Borba protiv plamenjače u povrću

Potrebno je obaviti zaštitu povrća na otvorenom uzgoju (krumpir,rajčica, paprika, krastavci, tikvice, lubenice, kupusnjače) zbog izuzetno povoljnih uvjeta za razvoj i mogućnosti infekcije plamenjačama. Za...

Rezidba plasteničkog krastavca

Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi. Proizvodnja krastavaca ovisno o...

Zaštita voćaka i vinove loze tijekom zime

I tijekom zime na mnogim voćnim vrstama i vinovoj lozi su prisutni razni štetni organizmi. Premda ti štetni organizmi u zimskom razdoblju, u pravilu,...

Rana sjetva graška

Graškov korijen je vretenast, dobro razgranat i prodire duboko u tlo. Zanimljivo je napomenuti da graškov korijen prodire u tlo do dubine 1,5 m. Visina...

Skladištenje mineralnih gnojiva

Prilikom skladištenja mineralnih gnojiva potrebno je pridržavati se nekih uputa kako se ne bi narušila kvaliteta uskladištenih proizvoda te kako bi zadržala sva deklarirana svojstva...