Značaj probiotika u ishrani peradi

820

Probiotici mogu spriječiti razmnožavanje uzročnika bolesti snižavanjem pH-vrijednosti sadržaja crijeva jer stvaraju laktat, mliječnu kiselinu i određene masne kiseline.

kokos

Posebno se to odnosi na salmonele, jer one nastanjuju osobito slijepo crijevo. Istraživanja su pokazala da se dodavanjem crijevnog sadržaja zdravih, odraslih kokoši uspijeva smanjiti nastanjivanje slijepog crijeva salmonelama.

Posljednjih godina različite vrste klostridija dobile su još veće značenje u smislu uzročnika bolesti koji se nastanjuju osobito u crijevima. Clostridium colinum smatra se uzročnikom ulcerativne upale crijeva. Clostridium septicum izolirani su u slučajevima nekrotizirajuće upale crijeva, ali i kod gangrenoznog dermatitisa (upale kože). Clostridium botulinum odgovoran je za proizvodnju smrtonosnog toksina botulizma. Ne treba pritom zaboraviti ni određene sojeve Escherichie coli koja obično spada u prirodnu crijevnu floru, ali čije neke vrste izazivaju najteže bolesti u ljudi i životinja. Baš ovdje otpornost prema antibioticima igra značajnu ulogu, tako da treba potražiti alternativna rješenja.

U ovom slučaju probiotici igraju odlučujuću ulogu jer mogu lišiti bakterije, koje uzrokuju bolesti, njihove osnove za razmnožavanje u crijevu. To je moguće samo ako se u držanju peradi izbjegavaju i drugi čimbenici stresa, kao Što su nagla promjena prehrane ili jača infekcija bacilima. Naime, prirodni probiotici u sve su manjoj mjeri sastavni dio crijevne flore, i potrebna je brižljiva skrb da bi se razmnožavali i da bi se pomoću njih požnjeo uspjeh, posljednjih godina osobita se važnost pridaje mnogim farmaceutskim proizvodima. Framaceutska industrija razmnožila je naime odabrane bakterije iz skupine probiotika i nudi ih kao proizvod za stabilizaciju crijevne flore u ljudi i životinja.

Mogu se koristiti i kao dodatak hrani, ali i u ciljnoj primjeni kod nekih posebnih tegoba do kojih dolazi davanjem vode za piće. Pritom se životinjama nude bakterije sposobne za razmnožavanje, koje su sastavni dio prirodne crijevne flore, pa stoga ne opterećuju ni ljude, ni životinje, ni okoliš.

Ako se bakterijske kulture dodaju u hranu, treba se brinuti i za njihove mogućnosti preživljavanja u crijevnoj flori organizma peradi. Zato osim zastupljenosti bjelančevina, vitamina i minerala nužno je davati i balastne tvari, jer one idealno hrane bakterije. Također je značajno za održavanje životno važnih bakterija u crijevnoj flori izbjegavati Štetne tvari koje joj mogu naštetiti. Perad koja se hrani uravnoteženom smjesom različitih žitarica i uljarica uz obilate količine raznovrsne zelene hrane, te voća i povrća, ima zajamčeno dobro zdravlje zahvaljujući odličnim vrijednostima vitamina i balastnih tvari za svoju bakterijsku crijevnu floru.

Probiotici potiču prirodnu otpornost organizma poboljšanom proizvodnjom antitijela i povećanom djelotvomošću makrofaga, prvog zaštitnog bedema organizma protiv uzročnika zaraza. Učinak probiotika zasniva se na tomu da se bakterijske kulture koje potiču zdravlje u usporedbi s uzročnicima bolesti bolje mogu nastaniti na epitelu sluznice negoli na lumenu crijeva. Time one sprječavaju prodor uzročnika bolesti preko sluznice crijeva, jer su mjesta za prianjanje već zauzeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.