Uzgoj malih prepelica

81

Najbolja su električna odgajališta- kavezi, za korištenje na malim gospodarstvima, izrađena od metala.

Kavezi- odgajališta za prepelice imaju ugrađene pojilice za vodu i hranilice za smjesu, te podni rešetkasti dio (podnica) koji omogućuje da fekalije (izmet) padaju na pomično dno koje se može izvaditi. Na taj način omogućeno je lako čišćenje odgajališta i spriječen prijenos zaraznih i nametničkih bolesti s podloge na mlade prepelice. Podnica napravljena od mreže stalno je čista i suha. Odgajalište- kavez je opremljeno grijačem, te je tako temperatura unutar prostora s prepelicama konstantna i odgovara zadanim parametrima za određenu starost.

Preporučuje se prepelice držati u toplom, zatvorenom prostoru uz hranidbu smjesom za prepelice, a nakon toga ako želimo imati domaće prepelice žute boje mesa, pustite prepelice na dvorište i postepeno u smjesu uvodite domaće žitarice koje uzgajate na vlastitom gospodarstvu. Pazite da predatori (mačke, lisice, lasice, ptice grabljivice ne pojedu ili odnesu prepelice). Ako kupujete jednodnevne prepelice, nakon smještaja u odgajalište, prvo im je potrebno dati vode. Par sati nakon što su prepelice već pile vodu, pune im se hranilice hranom. Tako se pilići nakon transporta i manipulacije oporave od stresa i dehidracije i izluče iz tijela štetne tvari koje mogu izazvati giht ili urikozu. Hrana se sipa u hranilice do visine 1 cm. Ponašanje prepelica prvih dana tova najbolja je smjernica u kontroli temperature i vlažnosti prostora.

Skupljanje uz rub odgajališta i dahtanje s opuštenim i raširenim krilima i guranje kljunova prema podu, znak su da je temperatura u odgajalištu previsoka. Suprotna mogućnost je zbijanje pilića i pijukanje, što ukazuje da je temperatura u odgajalištu preniska. Pilići se međusobno griju, oni iz sredine ne mogu do hrane i vode, a česta su i ugušenja. Prepelice troše više energije, a time i hrane (smjese) da bi zagrijale same sebe. Na taj način je rast prepelica usporen i umanjena im je otpornost.

Mlade prepelice mogu se držati podno, na stelji ili u grijanom odgajalištu (kavezu). U prostor 1m x 0,5m, može stati 150-200 pilića. Prepelice se griju žaruljom 100-150 W. Žarulja se uklanja 7-10. dan. Temperatura koju prepelice trebaju, kreće se od 36-37ş C prvi tjedan, pa do 19ş-22⁰ C krajem 5. tjedna. Potrebna vlaga je 45-70%. Prva dva tjedna, osvjetljenje treba biti 23 sata dnevno, a kasnije se smanjuje na 14-18 sati dnevno. Intenzitet osvjetljenja iznosi 2 W/m˛. Koristi se bijelo svjetlo ili crveno (crvena boja sprječava kanibalizam).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.