Što je poljoprivreda nove generacije?

211

Prikupljanje mase podataka i njihova automatizirana obrada uz pomoć umjetne inteligencije, mora omogućiti svakoj farmi optimizaciju ekonomske uspješnosti. Promjene u poljoprivredi su pokrenute i one su u tijeku.

Evolucija industrijskog sektora uglavnom je podijeljena u četiri faze: 1880-ih godina je transformirana parnim strojevima. Uvođenje električne energije na montažne linije odgovara industriji druge faze. Treću fazu industrijske transformacije karakterizira pojava računalne tehnologije i automatizaciju procesa na montažnim vodovima. Industrija četvrte generacije okuplja najnovije promjene napravljene digitalnim sredstvima uz sposobnost interakcije i komuniciranja s različitim materijalima.

Poljoprivreda je doživjela iste promjene. Danas doista svi strojevi i cijeli okoliš u proizvodnom lancu imaju mogućnost prenošenja informacija o stvarnom statusu i performansama u realnom vremenu. Ova centralizirana informacija u tvornici omogućuje kontrolu raznih strojeva, uzimajući u obzir stanje ostalih uređaja. Na taj način moguće je automatizirati i robotizirati kompletnu proizvodnu liniju uključujući robote koji rade na istom proizvodu, istodobno i na koordiniran način. Sakupljanje smeća savršeno ilustrira ovaj problem. Nekada je zaposlenik nekoliko puta dnevno praznio spremnike koji su ponekad bili gotovo prazni. Danas, kada su spremnici puni, pozivaju operatera da intervenira, što dovodi do štednje vremena, a time i povećanja produktivnosti.

U poljoprivredi susrećemo iste transformacije kao i u industriji s pojavom parnog stroja i razvojem poljoprivredne mehanizacije. Danas svi poljoprivredni strojevi sadrže elektroničke kontrole što omogućuje informiranje o njihovom statusu i izvedbi. Uz pomoć elektronike, senzori i dronovi prikupljaju podatke o vremenu, tlu, životinjama i svemu što se događa na farmi. Trenutačno se može «uzeti puls» bilo koje aktivnosti na farmi i prevesti ga u provedbu. Procesuiranjem podataka brzo se donose odluke.

Trend je globalan i utječe na sve sektore. Razvojem elektronike, softvera i baza podataka omogućava se obrada velikog broja informacija u vrlo kratkom vremenu, kako bi se pomoglo donositelju odluka u njegovim izborima. Ova digitalizacija pomaže u boljem razumijevanju situacije i automatiziranju zadataka koji su nezahvalni ili teško izvedivi jer su izuzetno precizni, brzi ili ponavljajući. Ovakav napredak olakšava razumijevanje različitih poljoprivrednih pitanja, pomaže prilikom odlučivanja, a farmer ih može koristiti prema svojim potrebama ili ne.

Moguće je bolje razumjeti situaciju i kapitalizirati ponašanje usjeva ili životinja ovisno o sezoni i vremenu, bolje procijeniti stanje zrelosti parcele, pojavu bolesti na biljkama, stanje zdravlja životinja itd. Sve ove informacije štede vrijeme i pojednostavljuju proces donošenja odluka na temelju objektivnih podataka. Mehanizacija pokriva sve razine tehnologija uzgoja i prerade, od jednostavnih i osnovnih ručnih alata do sofisticirane i motorizirane opreme.

Olakšava i smanjuje naporan rad, ublažava nestašicu radne snage, poboljšava produktivnost i pravodobnost poljoprivrednih operacija, poboljšava učinkovito korištenje resursa, povećava pristup tržištu i doprinosi ublažavanju opasnosti povezanih s klimatskim promjenama. Održiva mehanizacija uzima u obzir tehnološke, ekonomske, društvene, ekološke i kulturne aspekte kada doprinosi održivom razvoju prehrambenog i poljoprivrednog sektora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.