Poremećaji u uzgoju cvjetače

1348

Cvjetača je izuzetno kvalitetna i tražena povrtna kultura. Za ishranu se koristi bijeli metamorfozirani cvat s nekoliko najmlađih listova.

cvjetaca

Kod uzgoja cvjetače često se događaju različiti poremećaji koji onemogućavaju proizvodnju. Isto tako pomanjkanje pojedinih hranjiva izaziva različite simptome na biljci. Kod uzgoja cvjetače posebno su karakteristični nedostaci bora, molibdena i kalcija.

Nedostatak bora na neutralnim i bazičnim tlima pomanjkanje bora izaziva šupljine u stabljici, a na cvatu se pojavljuju vodenaste pjege, koje posmeđe. Za otklanjanje ovih nedostataka preporuča se kod osnovne gnojidbe koristiti gnojiva na osnovi bora.

Simptomi nedostatka molibdena su uočljivi na kiselim tlima, ali i na tlima s vrijednosti pH 7. Kod nedostatka molibdena biljke zaostaju u rastu, listovi su deformirani, a lisna plojka smanjena. U ekstremnim slučajevima biljke ne stvaraju cvat. Da bi se otklonili ovi nedostaci, preporuča se još kod uzgoja presadnica iste prskati 1-2 puta gnojivom na osnovi molibdena. Pomanjkanje kalcija uzrokuje uvijanje unutrašnjih listova rozete, cvat je zakržljao, sa staklastim pjegama, koje postaju smeđe, a na njih se nasele uzročnici truleži.

Sitni cvat

Razlozi pojave sitne cvati su različiti (zastoj u rastu u vrijeme zametanja cvata, niže temperature nakon presađivanja, prestare presadnice koje već imaju zametak cvata, slaba ishrana dušikom nakon sadnje i td.)

Prorastanje brakteja

Ovo je fiziološki poremećaj sa simptomima pojave malih listova koji prorastaju kroz cvat. Dok je cvat dobro zaštićena lišćem, ti su listovi bijeli, a čim se izlože svjetlu, postaju zeleni. Mnogi ovu pojavu tumače visokim temperaturama nakon zametanja cvata.

Rižavost

Rižavost je fiziološki poremećaj koji se manifestira pojavom malih cvjetnih pupova na površini cvata, što cvatu daje samtast izgled. I ova pojava ima veze s nepovoljnim temperaturama u periodu 15-25 dana nakon zametanja cvata.

Sljepoća

Sljepoća je fiziološki poremećaj kod koje je lisna rozeta bez cvata. U stadiji 7-mog ili 8-mog lista ugiba vegetacijski vrh zbog niskih temperatura (0 do –1°C). Listovi su deblji i tvrđi nego što je normalno zbog nakupljanja ugljikohidrata. Iz hipokotila se mogu pojaviti sekundarni izboji, koji nose normalni Uzgoj cvjetače prate različiti poremećaji ali mali cvijet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.