Grah mahunar

2195

Grah je jednogodišnja povrtna kultura kratke vegetacije. Naime, od sjetve do berbe prođe svega 50-60 dana. Stoga se u našim krajevima uzgaja kao postrna kultura nakon rajčice ili krastavaca.

mahuna

Za ovu povrtnicu je karakteristično da ima relativno slabo razvijen korijenov sustav koji tek u izuzetno dobrim tlima može prodrijeti na dubinu od 1 metra. Međutim, sekundarno korijenje s kvržicama Rhizobium bakterija razvija se u površinskom sloju od svega 20 cm.
Zahvaljujući simbiozi s bakterijama iz roda Rhizobium, grah mahunar koristi atmosferski dušik i obogaćuje tlo dušikom.

Zbog toga grah mahunar nije potrebno gnojiti velikim količinama stajskog gnoja. Povrh svega biljka dobre proizvodne rezultate ostvaruje i na siromašnijim tlima, slabo opskrbljenim hranjivim tvarima.

Grah mahunar ima velike zahtjeve za toplinom koja je neophodna za normalan rast i razvoj. Optimalna temperatura u fazi sjetve iznosi 20-23 °C dok bi tijekom vegetacije temperatura trebala iznositi 18-25 °C. Pri ovim temperaturnim vrijednostima biljke normalno niču i razvijaju se. Ipak, potrebno je znati kako sjetvu graha mahunara treba planirati na način da se izbjegnu visoke temperature u vrijeme cvatnje. One u toj fazi ne bi smjele prelaziti 30 stupnjeva iz razloga što se to negativno odražava na oplodnju i zametanje plodova.

U pogledu opskrbe vodom grah mahunar ima umjerene zahtjeve. Pošto se korijenov sustav uglavnom nalazi u površinskom sloju tla,
potrebe za vodom su manje u odnosu na druge povrtne kulture. Ipak, u tom pogledu moramo voditi računa da nipošto ne pretjeramo jer prekomjerna količina vode (stagnirajuća voda) može dovesti do pomanjkanja kisika u zoni korijena. Osim toga, prevelika količina vode u vrijeme cvatnje može prouzročiti opadanje cvijeta i smanjenje prinosa.

Nadalje, u pogledu tla grah mahunar nije pretjerano zahtjevan te najbolje uspijeva na dobro dreniranim tlima kao i tlima dobre strukture koja imaju dovoljno vapna.

Iako većina naših poljoprivrednih proizvođača zanemaruje plodored i njegovo poštivanje, plodosmjena ima veliku važnost u uzgoju graha mahunara. Naime, grah mahunar bi na istu parcelu trebao ponovno doći tek nakon 4 godine. Dobra pretkultura je krumpir kao
i strna žita, dok se nipošto kao predusjev ne preporučuje uzgoj graška, boba i povrća iz iste porodice.

Sjetva graha mahunara obavlja se na međuredni razmak 40 do 80 cm dok razmak u redu iznosi 5-20 cm. Drugim riječima, niske sorte siju se na razmak od 5 cm, dok se visoke sorte siju na veći razmak u redu, koji treba iznositi 15-20 cm. Sjeme se sije na dubinu od 3-5 cm. Izvor:Green Garden

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.