Čuvanje luka i češnjaka tijekom zime

10239

Luk i češnjak, posve zreo i suh (vlažan i nezreo odvojite i što prije potrošite) najbolje se zimi čuva u suhom, zračnom i hladnom spremištu.

U vlažnim i toplim prostorijama lukovice se brzo kvare, trunu i tjeraju izboje te korijenje. Što je luk zreliji, to je veći udio suhe tvari, pa se bolje i dulje čuva. Češnjak, pak, ne smije biti prezreo, jer se tada teže čuva, vanjska se ljuska otkida i puca pa se češnjevi odvajaju.

Prije nego što ga spremite najdeblje, najzdravije i zrele češnjeve odvojite za sadnju. Ukoliko ste ostavili stabljike na lukovicama, luk i češnjak spletite u jednoredne ili dvoredne vijence te objesite o grede u spremištu. Lukovice kojima ste odstranili stabljike čuvajte u plitkim košaricama, vrećama ili gajbicama u tankom sloju, ne debljem od 30 cm. Smjestite li luk i češnjak na police, oko njega struji zrak pa se bolje čuva. Za skladištenja, lukovice redovito pregledavajte i prebirite, osobito ako ih je mnogo.

Najpovoljnija je temperatura za čuvanje lukovičastog povrća -1 do + 2 stupnja C. Češnjak i luk neće stradati zimi ako temperatura u prostoriji ne bude niža od minus 3 stupnja C. Čak i ako se smrznu, ne dirajte ih, već ostavite da se postupno odmrznu i posve obnove svoju kakvoću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.