Uzgoj presadnica salate

4000

Presadnica salate može se proizvoditi u toploj ili hladnoj leji, tresetnim kockama, pločicama i kontejnerima.

salata

Za sjetvu se koristi obično (naturalno) ili pilirano sjeme. Prema preporukama tima stručnjaka FAO, zemlja u leji mora biti plodna, bogata humusom i nezaražena bolestima i štetočinama. Sije se u redove, a za kvadratni metar potrebno je 1-3 grama sjemena. Pravilniji raspored sitnog sjemena postiže se miješanjem s pijeskom ili prekrupom. Gust usjev se prorjeđuje, a mlade biljke njeguju i za oko mjesec dana spremne su za sadnju.

Tresetne kocke prave se strojno od odgovarajuće smjese i najčešće su dimenzija 3×3 ili 5×5 centimetara. Postavljaju se u zaštićeni objekat, odnosno na stolove ili tlo prekriveno plastičnom folijom. Na ovaj način dobija se kvalitetna presadnica. Pločice su od treseta kojem se doda NPK gnojivo.

Vlaženjem povećavaju zapreminu nekoliko puta. Obavijene su mrežicom, koja im čuva oblik poslije širenja. Ne sadrže sjeme korova, štetočine i uzročnike bolesti. Sade se zajedno pločica i biljka, koja tijekom ovog postupka nije izložena šoku, pa brže i bolje raste. Pločice se, inače, prvo postavljaju na foliju ili stolove. U središnje otvore se sije, odnosno spušta po jedna sjemenka. Zatim se zalijeva vodom da bi pločice nabubrile i zatvorile sjeme.

Biljke se njeguju isto kao kontejnerske ili lončane presadnice. Kvalitetne presadnice salate mogu se dobiti i u kontejnerima od stiropora ili plastike s otvorima različite veličine (10-40 kubičnih centimetara). Pune se supstratom fine strukture i odgovarajuće plodnosti. Biljke se prilikom presađivanja vade iz otvora specijalnim izbijačima, pa se korijen manje oštećuje.

FAO stručnjaci napominju da se tresetne kocke i kontejnerske biljke sade tako što se do trećine unesu u zemljište. Tako se smanjuju troškovi i izbjegavaju posljedice za usjev.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.