Navodnjavanje salate i špinata

2825

Salatu sijemo kao ozimi međuusjev u jesen ili kao predusjev nekom glavnom usjevu.

Ima kratku vegetaciju čime osigurava uvjet za više ubiranja godišnje, a može se proizvoditi iz sjemena ili presadnica. Sjeme se sije vrlo plitko pa mu treba pomoć pri klijanju i nicanju. Navodnjava se prema potrebi manjim normama do 10 mm. Ako se proizvodi iz presadnica, nakon presađivanja se obavezno provodi navodnjavanje manjom normom kako bi se biljka bolje primila.

Tijekom vegetacije se provode navodnjavanja prema potrebi s tim da je potrebno održavati vlažnost tla 80% do 90% od vrijednosti PVK. Glavičaste sorte salate su posebno osjetljive na nedostatka vode u fazi formiranja glavica, isto tako i previsoka vlažnost tla može biti uzrok pojave otvorenih glavica koje su slabije kvalitete. Posebnu pažnju treba posvetiti navodnjavanju u fazi tehnološkog dozrijevanja.

Špinat ima različite potrebe za navodnjavanjem ovisno o sezoni u kojoj se uzgaja. Sjetva se obavlja od kasnog ljeta pa sve do ranog proljeća. Ljetna sjetva za jesensku ili zimsku potrošnju zahtijeva obavezno navodnjavanje kako bi se osiguralo nicanje i razvoj biljaka do pojave jesenskih kiša i hladnijih dana. U jesenskoj sjetvi špinat se navodnjava po potrebi.

Kod proljetne sjetve navodnjavanje se primjenjuje u tehnološkom dozrijevanju plodova jer treba imati u vidu da špinati ima plitak korijenov sustav i nedostatak vode pospješuje generativni razvoj „rast u stablo“ čime lišće gubi kvalitetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.