Činjenice o sortama paprike

3112

Danas se u svijetu uzgaja na stotine različitih kultivara i F1 hibrida paprike. Od krupnoplodnih kultivara najzastupljeniji su «babure» čiji su plodovi prizmatični sa 3 ili 4 vrha.

Perikarp im je debeo 5-7 mm, mliječnobijele, svjetložute, svjetlozelene ili tamnozelene boje u tehnološkoj zrelosti, a svijetlocrvene ili tamnocrvene, narančastožute boje u fiziološkoj zrelosti. Masa baburastih plodova paprike kreće se od 50-150 grama.

Kultivare okruglih ili okruglastospljoštenih glatkih ili malo rebrastih plodova nazivamo «paradajz paprike». Perikarp kod njih je također 5-7 mm. Boja ploda u tehnološkoj zriobi je svjetložuta, a u fiziološkoj zriobi tamnozelena ili crvena.

Kultivari paprike čiji plod podsjeća na rog, često se nazivaju «roge». Boja poda u tehnološkoj zriobi je žuta ili svijetlozelena, a u fiziološkoj zriobi je crvena. Perikarp je debeo 3-5 mm, a plod teži 30-80 grama. Plodovi se najčešće koriste za kiselenje.

Kultivari «začinske» paprike također su stožastog oblika. Boja ploda u tehnološkoj zriobi je tamnozelena, a u fiziološkoj zriobi tamnocrveni. Perikarp je dosta tanak, 2-3 mm. Veći broj kultivara je bez kapsaicina – slatki, a manji broj kultivara s većim ili manjim sadržajem kapsaicina – ljuti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.