Dezinfekcija i priprema peradnjaka

2252

Iz peradnjaka se nakon završenoga tova iznosi oprema (hranilice, pojilice, grijaća tijela) i stelja s fecesom.

Hranilice i pojilice treba očistiti i oprati toplom vodom pod pritiskom, a nakon sušenja i raskužiti (dezinficirati). Opremu koja se ne smije prati (umjetne kvočke) treba očistiti i raskužiti (dezinficirati). Peradnjak treba temeljito očistiti od prašine, oprati pod pritiskom pomoću specijalnog uređaja i dezinficirati. Nakon pranja peradnjak treba osušiti, fumigirati tijekom 12 – 24 sata, a zatim provjetriti, zatvoriti i “odmoriti” tijekom 14 dana. Prije useljavanja nove skupine purića, peradnjak se mora pripremiti.

Poslije postavljanja stelje u sloju 10 – 15 cm i razmještaja hranilica, pojilica, umjetnih kvočki i ograda, peradnjak treba 24 sata prije useljenja purića zagrijati na 24°C, a u zoni ispod umjetnih kvočki na 36°C. Oko 12 sati prije useljenja purića, pojilice treba napuniti vodom, kao i plitke tanjure s krmnom smjesom.

Veličina i kapacitet peradnjaka za tov purića mogu biti različiti. U intenzivnoj proizvodnji na velikim farmama peradnjaci su najčešće dimenzija 12 x 84 x 86 m (1000 m2), a za privatne se uzajivače preporučuju kraći objekti površine oko 500 m2 i kapaciteta 2500 – 3000 grla u turnusu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.