Uzgoj krumpira u zaštićenim prostorima

187

Mladi krumpir se vadi još u tehnološkoj zriobi dok je cima još zelena, odnosno čim gomolji dosegnu tržišnu veličinu.

Pokožica gomolja je tanka i nježna pa se zato lako skida, a veličina gomolja kreće se od 5 do 10 pa i više centimetara. Sam datum vađenja mladog krumpira proizvođači određuju prema vlastitoj potrebi ili pak cijeni ako je prihvatljiva.

Za proizvodnju mladog krumpira na području Dalmacije postaje idealni uvjeti kako u pogledu klime tako i tla. Sadnja krumpira obavlja se najčešće do sredine veljače a prvi gomolji se vade početkom svibnja. Međutim, ove godine velika količina padalina nije dopuštala ranu sadnju tako da je sadnja dosta kasnila.

Posljednjih nekoliko godina mnogi proizvođači krumpira okreću se proizvodnji mladog krumpira u plastenicima, upravo kako bi izbjegli nepovoljne vremenske prilike u vrijeme sadnje.

Sadnja u plastenicima se obavlja obično početkom veljače. Od sorti krumpira koje se koriste za proizvodnju mladog krumpira najviše su zastupljene Arnova, Carera, Arizona, Monaco i Faluka.

Sorta Arnova bolje podnosi mraz i niže temperature, te se puno brže „oporavlja“ od utjecaja niskih temperatura. Bez obzira što se sadi tjedan dana kasnije od sorte Carera, gomolji sorte Arnova pri vađenju su dosta krupniji.

Proizvodnja mladog krumpira u zaštićenim objektima je još u začetku ali uspješni primjeri pojedinaca ukazuju na mogućnost „sigurnije“ proizvodnje mladog krumpira.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.