Sve o uzgoju lubenica

86

Prema hranjivim vrijednostima i ukusu, lubenica je potpuno ravnopravna s najboljim voćnim vrstama.

Stoga, nimalo nećete pogriješiti ako ustvrdite da se ispod njezine kore nalazi obilje svega, osim kalorija. U 100 grama sadržava svega 21 kaloriju zbog čega u njezinim plodovima cijelo ljeto mogu uživati i osobe prekomjerne težine.

Osim toga, većim dijelom sastoji se od vode u kojoj su otopljeni brojni vitamini, minerali i pigmenti. Lubenica zauzima i svojevrsno mjesto u medicinskim terapijama jer slovi za najučinkovitijeg čistača organizma. Međutim, osim što potiče rad bubrega, zbog sadržaja fosfora i kalcija značajna je i za izgradnju lijepih zuba, čvrstih kostiju ali i dobrih živaca.

Svatko tko se imalo ozbiljnije bavio uzgojem lubenice zna da za njezin uzgoj osim vode treba osigurati i kvalitetnu, pravilnu gnojidbu. Tako, osim ranije navedenog “klasičnog” prihranjivanja i gnojidbe lubenice sve više zapažamo kako veliki proizvođači ovoga sladunjavog povrća cjelokupnu gnojidbu temelje na primjeni vodotopivih gnojiva. To je i razumljivo jer primjenom navedenog gnojiva biljci osiguravamo stalnu opskrbu pristupačnim biljnim hranjivima, što se u velikoj mjeri odražava na povećanje prinosa.

Stoga se nakon formiranja cvjetova pa sve do kraja vegetacije preporuča primjena Cifo gnojiva 8:5:44 ili Cifo 20:20:20 i to svakih 7-10 dana.

Lubenica je podložna napadu različitih uzročnika biljnih bolesti ali najčešće obolijeva od uzročnika plamenjače i crna pjegavost lista i trulež stabljike. Za zaštitu lubenice od ovih bolesti najčešće se koristi pripravak Quadris SC u koncentraciji 0,1 %. Karenca za ovaj pripravak u lubenici iznosi 3 dana.

Osim toga lubenice napada nekoliko vrsta lisnih uši koje se naseljavaju na mlađe, vršno lišće. Sisanjem sokova, lišće gubi svoj prvobitni oblik tj. dolazi do njegovog deformiranja. Zaštita protiv lisnih uši obavlja se tek nakon pojave prvih jedinki na listovima i to primjenom insekticida Actara 25 WG, Boxer SL 200, i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.