KRUMPIROVA ZLATICA: najvažniji štetnik krumpira

150

Imaga zlatice imaju žute i crne uzdužne pruge, a duga su oko 10 mm. Ličinke su ružičaste, s crnom glavom i točkama po tijelu.

Odrasle zlatice prezime u tlu. Za vrijeme zime mnoge zlatice uginu u tlu, naročito na težim i vlažnijim terenima. U proljeće, kada temperatura tla na dubini od 10 cm poraste na 14,5 oC, zlatice počinju izlaziti vani. U to vrijeme temperatura zraka se obično kreće oko 20 oC, a cima krumpira je, ovisno o sorti, različite visine. Nakon izlaska iz tla zlatica može desetak dana živjeti bez hrane. Tek nakon intezivne ishrane listom krumpira, zlatice počinju sa parenjem. Visoke temperature zraka pogoduju ishrani zlatica, a i ženke su plodnije. Ženke odlažu jaja na naličje lista, a broj jaja ovisi o temperaturi zraka, i najčešće se kreća 300 – 1100 po jednoj ženki.

Nakon 5 – 15 dana pojavljuju se ličinke, koje prolaze kroz 4 razvojna stadija. Ukupan razvoj ličinki traje 14 – 22 dana. Tijekom razvoja ličinke se intenzivno hrane lisnim mesom, a nakon četvrtog stadija razvoja ličinke odlaze u tlo na kukuljenje. Nakon kukuljenja, iz tla izlaze odrasle zlatice i ciklus se ponavlja. Zlatica kod nas ima dvije generacije. Istraživanja su pokazala da odrasla zlatica dnevno na temperaturi 25 oC poždere 800 mm2 lisne površine, a za života oko 120 cm2.

Na manjim krumpirištima i tamo gdje ima radne snage treba od samog početka napada sakupljati sve stadije zlatica i uništavati ih. Za jednu minutu može se skupiti četrdesetak odraslih stadija. Ipak, danas se najviše koriste kemijske zaštite. Insekticide treba primjeniti u optimalnom roku. Pravilan rok primjene insekticida ovisi o stadiju razvoja zlatice i krumpira, o intezitetu pojave i svojstvima insekticida. Krumpirova zlatica je podložna pojavi rezistentnih sojeva, tako da je danas relativno “otporna” na većinu organofosfornih insekticida, karbamata i piretroida.

Na našem utvrđena je rezistentnost na neke organofosforne insekticide i piretroide, tako da se insekticidi iz tih skupina ne bi smjeli koristiti. Na onim područjima gdje nema rezistentnosti, mogu se koristiti klasični insekticidi. Njih treba primjeniti kada je barem 30 – 50 % ličinki izašlo iz jaja. Na našem području, a i ostalim područjima gdje je prisutna rezistentnost treba koristiti nove insekticide. Jedan od takvih insekticida je ACTARA 25 WG. Osim Actare 25 WG za suzbijanje krumpirove zlatice može se koristiti i Karate zeon te Sumialfa 5 FL.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.