Paratuberkuloza ili Jonova bolest

1427

Paratuberkuloza je kronična neizlječiva zarazna bolest bakterijske etiologije, a od ove bolesti najčešće obole goveda i ovce u intenzivnim uzgojima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzročnik se izlučuje putem balege koja može da zagadi hranu i vodu. Posebnu opasnost u širenju bolesti predstavljaju životinje bez simptoma tokom duge inkubacije.

Za mladu telad najvažniji izvor infekcije je mlijeko. Inkubacija je jako duga i procjenjuje se da traje duže od dvije godine. Na ovu bolest su posebno osjetljive životinje u dobi od 2 do 6 godina. Glavni znak bolesti je mršavost i otok u međuviličnom prostoru koji oblikom podsjeća na vinsku bocu i nestaje sa pojavom proljeva. Uz smanjenje mlijeka prisutna je i jaka žeđ, iako životinja ima očuvan apetit.

Zbog proljeva životinja postaje jako iscrpljena, a kod ovaca se zapaža i opadanje vune. Vrlo često se zapazi i teško disanje, a u pravilu prognoza je nepovoljna i bolest završava uginućem.

Nema liječenja, a u preventivne svrhe se preporučuje neškodljivo uklanjanjati klinički manifestne i serološki pozitivne životinje. Od drugih mjera preporučuje se čišćenje i dezinfekcija objekata te odmor pašnjaka najmanje sedam mjeseci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.