Zašto se ne preporučuje rezidba gomolja krumpira prije sadnje?

239

Rezidba se primjenjuje kod sorti krupnije kalibraže koje se sade na ovom području, primjerice, Arnova, Artemis, Faluka, Carrera itd.

Rezidba se obavlja posebnim noževima koji se nakon svakog reza trebaju utopiti u formalin da bi na taj način spriječili širenje određenih bolesti i virusa koji se prenose rezanjem. Veličina gomolja koji se reže ne bi trebala biti manja od 40 g zbog ranih proljetnih mrazeva koji znaju, kao što kažu proizvođači, odnijeti mlade krumpire i onda novi izdanak u gredici nema dostatno primarnoga hranidbenog medija i ne može se ponovno regenerirati.

Kako pravilno obaviti rezidbu gomolja krumpira?

Rezanjem nastaje velika povreda gomolja i rez je idealno mjesto za napad bakterija i gljiva koji u lošim uvjetima sadnje mogu prouzročiti propadanje gomolja. Zato se sjeme krumpira reže do 15 dana prije sadnje da bi se u tom razdoblju mogao stvoriti kalus koji štiti gomolj od ulaska bolesti. Izrezani gomolji krumpira ne smiju dugo stajati zato što dijelovi gomolja, odnosno „pilja“ gubi vodu i dolazi do dehidracije pilje zbog nedostatka vode i kao takva brzo propada. Stoga, rezani krumpir treba što prije smjestiti u uvjete koji će omogućiti stvaranje zaštitnog sloja upravo na tim prerezanim dijelovima gomolja. Jer kada se stvori taj zaštitni sloj ili kalus i sjeme će biti puno sigurnije, odnosno, spremnije za sadnju. Inače, kako bi potakli tvorbu kalusa, krumpir trebamo što prije nakon rezidbe smjestiti u prostoriju gdje se temperatura kreće od 14 do 16 °C i relativna vlaga zraka od 80 do 90%.

Sa stručnog gledišta, rezidba gomolja se ne preporučuje jer uvijek postoji mogućnost od prenošenja virusnih oboljenja. Zato je uporaba cijelih gomolja svakako najbolja ali i najskuplja jer zahtijeva i veći utrošak sjemena po jedinici površine. S druge strane, praksa je pokazala opravdanost rezidbe, ali provedene uz poštivanje navedenih pravila počevši od momenta rezidbe pa sve do čuvanja tako pripremljenog sjemena do sadnje. Istina je i da se svježe izrezani gomolji mogu odmah saditi, ali samo u dovoljno zagrijano tlo. Ako takve gomolje posadimo u hladno i vlažno tlo, dolazi do njihovog brzog propadanja što će se manifestirati praznim mjestima na parceli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.