Berba patlidžana

168
Spread the love

Berba patlidžana je višekratna, a ovisno o vremenskim uvjetima vrši se svakih 5 – 10 dana.

Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti kad plodovi postignu određenu veličinu , boju i sjaj. Sjemenke su u tehnološkoj zriobi mekane i bijele (u fiziološkoj postaju čvrste i smeđe), a meso čvrsto. Plodovi se beru škarama na dužinu stapke oko 2 cm. Berba patlidžana obično počinje 60 do 70 dana nakon sadnje i u početku se obavlja svakih 7-10 dana, te kasnije svakih 4-5 dana. Dakle, plodovi se beru u vrijeme kada pokazuju karakteristične znake zrelosti uzgajane sorte: oblik, veličinu, boju i sjaj. Berba se treba obavljati oštrim nožem a nipošto ručnim trganjem. Svaka biljka patlidžana može dati 8-12 lijepo razvijenih plodova s tim da se po kvadratnom metru može ostvariti prinos od 2,5 do 6 kg, nerijetko čak i od 12 kg. Na sobnoj temperaturi plodovi se dobro čuvaju 5-7 dana a pri temperaturi od 5 stupnjeva C i nekoliko tjedana.

Hibridi daju za 30 – 40% veći prinos, a pogotovu u ranim berbama, kada su oni i za 70 – 100% veći u odnosu na klasične sorte- KLASIK F1.

Da bi se dobio visok prinos, plavi patlidžan treba često brati, svakih 10 – 15 dana. Plodovi su sitniji, ali se dobiva veći ukupni prinos. Za berbu dolazi 120 – 150 dana od nicanja, a za sjeme dozrijeva za 140 – 150 dana. Bere se škarama ili nožem, jer na dršci ima bodlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.